Razišli se pioniri bitcoin poduzetništva u Hrvatskoj, samostalni još ambiciozniji

Autor: Bernard Ivezić , 29. svibanj 2016. u 11:58
Ivan Šimurina i Vedran Kajić na početku suradnje/G. Stanzl/PIXSELL

Cilj mi je postaviti 10 bankomata u regiji, a ovaj u Rijeci prvi je u nizu, kaže Šimurina.

Dva predvodnika bitcoin poduzetništva u Hrvatskoj, programeri Vedran Kajić i Ivan Šimurina, koji su prije dvije godine zajedno u Zagrebu postavili prvi domaći bitcoin bankomat, poslovno su se razišli. Šimurina je u Rijeci upravo predstavio prvi vlastiti bitcoin bankomat, ujedno treći u Hrvatskoj.

U posao je ušao sa Dunjom Despot, koja je prethodno organizirala bitcoin 'meetupe'. Kajić je pak početkom svibnja u Splitu predstavio svoj drugi domaći bitcoin bankomat, i peti koji je njegov startup Bspend, uz one u Grčkoj, Vijetnamu i Tajlandu, postavio dosad. Planovi obaju poduzetnika su ambiciozni. Uz cijenu bankomata, oko 100 tisuća kuna po komadu, Kajić je dosad na bitcoinima zavrtio investiciju od oko pola milijuna kuna. Šimurina kani, pak, zagristi u bitcoin s milijun kuna investicije.

 

Kajić

Ne znam što sve radi Šimurina, ali mi je drago da širi bitcoin zajednicu.

"Cilj mi je postaviti 10 bankomata u Hrvatskoj i regiji, a ovaj u Rijeci prvi je u tom nizu", kaže Šimurina. Na osamostavljivanje je nagnala činjenica da u Hrvatskoj bitcoin aktivno koristi 25 tisuća građana. Usto, iznenadilo ga je koliko dobro radi bitcoin bankomat u Zagrebu. Najveća pojedinačna kupnja bitcoina išla je u iznosu od 60 tisuća kuna, a najveća zamjena bitcoina za kune u iznosu od 19 tisuća kuna. K tome, Hrvatska je prije tri godine godine postala prva država JI Europe u kojoj se bitcoin mogao koristiti za plaćanje roba i usluga.

Šimurina je stoga otvorio i konzultantski biznis za bitcoine te registrirao za to trgovačko društvo bitKONZ101. "Ljudi na bankomatima kupuju bitcoine, jer tako najlakše dođu do njih, zato smo mi svoj bankomat u Rijeci postavili u brodu-hostelu", kaže Šimurina. Vedran Kajić, osnivač Bspenda, kaže da mu je drago da se bitcoin zajednica u Hrvatskoj širi. "Ne znam što sve radi Šimurina, ali drago mi je da širi bitcoin zajednicu i zato ne bih rekao da je konkurenacija, posebno stoga što je postavio bitcoin bankomat u Rijeci, gdje ja nemam svojih bankomata", zaključuje njegov bivši poslovni partner Kajić.

Komentirajte prvi

New Report

Close