Problem Ubera je što političari ne žele reći da će taksisti za 10 godina izumrijeti

Autor: Bernard Ivezić , 01. prosinac 2016. u 14:36
Jesper Jarlbaek govorio je na EBAN Winter University 2016/Igor Kralj/PIXSELL

Počasni predsjednik EBAN-a Peter Jungen upozorio da će Kina ove godine po ulaganjima u R&D prestići cijelu EU.

Problem koji danas u Europi imamo s Uberom, AirBnB-om i drugim sličnim kompanijama zapravo je politički problem. Političari su ti koji bi trebali prebaciti veliki dio radnog stanovništva s postojećih poslova na one koji mogu opstati u budućnosti.

 Oni bi trebali objasniti i pomoći građanima da se prestanu baviti poslovima koji nemaju budućnost i usmjeriti ih na one poslove budućnosti, izjavio je na konferenciji EBAN Winter University 2016 predsjednik Danske mreže poslovnih anđela Jesper Jarlb?k. "Besmisleno je danas pričati o Uberu i besmisleno je da se europske države bave tim pitanjem kad smo svi svjesni da za deset godina taksi vozač kao profesija više neće postojati, jer ćemo imati samovozeće automobile, vjerojatno isključivo električne", kaže Jarlb?k. Dodaje da bi politika danas trebala smisliti načine kako da obrazuje stanovništvo i omogući mu da na vrijeme napravi pomak prema budućnosti.

Navodi da je u Danskoj država još prije 10-ak godina pokazala što ih čeka i ukazala im na to da ih inovacije u tehnološkom i poslovnom smislu koje dolaze iz startupa mogu ozbiljno ugroziti ako se tome ne prilagode.  "Ali mi u Danskoj i u ostatku Europe žrtve smo svojih političara, jer svi smo dužni uplaćivati u mirovinske fondove koji zatim rade investicije u tradicionalne biznise koji ne donose ništa novo, samo održavaju stanje, dok bi s druge strane političari tim fondovima mogli narediti da barem jedan posto svog budžeta moraju ulagati u startupe te tako poticati inovacije i zapošljavanje mladih i stručnih ljudi", kaže Jarlb?k.

Počasni predsjednik EBAN-a, prvi predsjednik Njemačke mreže poslovnih anđela (BAND) i član mreže poslovnih anđela Kine i New Yorka Peter Jungen naglašava da su upravo to problemi s kojima se startupi u Europi najviše susreću. "Ovdje nemamo problem nedostatka kapitala već imamo problem nedostatka pametnog novca s obzirom da postoje mnoge prepreke koje ne dozvoljavaju pravi razvoj startupa", kaže Jungen. Dodaje da bi političari u Europi morali razmišljati o nekim drugim stvarima, ne se zabavljati osmišljavanjem regulative protiv startupa. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Inovativnost i razvoj modernog drustva ne postoji u Hrvatskoj. Mi smo osudjeni na najnize placene poslove. A i zbog ove uberizacije mnogi ce biti gladni kruha. Uber je jeftin za putnika ali vozac radi cijele dane za par tisuca kuna neto. Uberizacija ce dovesti do masovnog osiromasenja velikog broja djelatnika. Dobrodosli u buducnost.

Digitalna transformacija društva je nužnost i ona se događa htjeli mi to ili ne. Političari ne mogu zaustaviti progres, oni ga moraju poduprijeti, stvoriti poticajan okvir i eko sustav u kojem će omogućiti mladim i inovativnim start-up tvrtkama da zapošljavaju i razvijaju društvo u cjelini.

New Report

Close