Park Walletom troškovi parkiranja manji su do 30%

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 29. kolovoz 2015. u 11:46
Aplikacija je gradu donijela velike uštede jer nije morao postaviti nove automate za naplatu/Goran Jakuš/PIXSELL

Uvođenjem aplikacije koja omogućuje jednostavno i brzo plaćanje parkiranja putem pametnih telefona i kreditnih kartica grad je riješio problem naplate, a građani su dobili jeftiniju uslugu parkiranja.

Na natječaj Poslovnog dnevnika 'Pametni gradovi' grad Velika Gorica prijavila je projekt 'Park Wallet'.

Riječ je o aplikaciji koja omogućava jednostavnije i jeftinije parkiranje, odnosno plaćanje parkiranja putem pametnih telefona i kreditnih kartica. S obzirom da Park Wallet ne uključuje naknadu za korištenje, građanima je ovaj model plaćanja parkinga snizilo troškove i do 30%. Aplikacija je dostupna za Android i iPhone koji čine preko 85 posto svih pametnih telefona. Velika Gorica, s preko 60.000 stanovnika, šesti je po veličini gradu u Hrvatskoj. Nalazi se na prometnom pravcu Zagreb – Sisak kojim dnevno prijeđe i do 100.000 vozila. S obzirom na gustoću naseljenosti, kao i dnevne migracije, u Velikoj Gorici se javio problem s parkiranjem vozila i rješavanjem naplate. U jednom je trenutku bilo potrebno postaviti veliki broj naplatnih automata kako bi se pokrile sve lokacije i građanima omogućilo što jednostavnije i lakše plaćanje parkiranja.

Zbog činjenice da su neki automati nešto udaljeniji od parkirnih mjesta, uvedena je usluga plaćanja putem SMS-a. Najveći nedostatak ovog načina plaćanja je generiranje dodatnog troška za korisnika, odnosno teleoperater preko kojeg se vršilo plaćanje naplaćuje naknadu za korištenje njihovih usluga. Gradsko poduzeće VG Komunalac željelo je građanima omogućiti jednostavnije plaćanje usluge parkiranja, bez dodatne naknade. Rješenje koje su predložili zamišljeno je kao dostupno svima, povoljnije i jednostavno za korištenje. Nakon što se ukazala prilika za suradnju s PBZ Card-om, koji je kreirao i osigurao aplikaciju Park Wallet u suradnji s tvrtkom IPT, VG Komunalac je krenuo s implementacijom originalne ideje. Tijekom 2014. godine gradska tvrtka VG Komunalac uvela je aplikaciju Park Wallet, koja omogućuje jednostavno, brzo i jeftinije plaćanje parkiranja putem pametnih telefona i kreditnih kartica.

Aplikaciju mogu preuzeti svi korisnici iOS i Android smartphone uređaja (linkovi se nalaze na web stranicama Grada Velike Gorice i VG Komunalca). Nakon preuzimanja i instaliranja aplikacije, korisnik ispunjava registracijsku formu svojim podacima. Podaci se mogu spremiti, te ih korisnik, za razliku od SMS-parkiranja, neće trebati iznova unositi. Zbog jednostavnosti korištenja i brzine plaćanja, korisnik je stalno prijavljen u aplikaciju, dok eksplicitno ne zatraži odjavu. Po pokretanju aplikacije pojavljuje se početni ekran kojim je moguće platiti parkiranje, pregledati prethodna plaćanja, uređivati podatke o vozilima i kartici, te urediti predloške plaćanja. Za plaćanje parkiranja dovoljno je kliknuti opciju 'Plati parkiranje'.

Korisnik odabire vozilo, grad, zonu i trajanje parkiranja iz ponuđenih opcija te nastavlja odabirom 'Plati'. Upisuje svoj tajni PIN za autorizaciju plaćanja, koji je upisao prilikom upisa kartice i potvrđuje plaćanje nakon čega dobiva potvrdu o uspješnosti naplate. Osim korisnika parkirališta, nova aplikacija donosi i brojne prednosti VG Komunalcu, poput moderne, transparentne usluge – novog kanala plaćanja, jednostavne, brze i jeftine aktivacije, fleksibilnosti uvođenja novih opcija usluge, spajanje na postojeću infrastrukturu, veliki potencijal rasta korištenja u budućnosti i brojne druge prednosti. Iz VG Komunalca ističu kako najvećim projektnim uspjehom smatraju uspješnu implementaciju Park Wallet aplikacije i načina plaćanja kao prvog primjera takve prakse u Hrvatskoj.

Najpozitivnija strana projekta ujedno je i smanjenje troškova plaćanja u odnosu na SMS plaćanje. Također, ističu kako su posebno ponosni na činjenicu da je ukupni trošak projekta tijekom 2014. godine, i implementacije aplikacije, iznosio nula kuna. Želja im je bila smanjenje operativnih troškova i administracije, što su brzom reakcijom i uvođenjem pilot projekta bez troška i dokazali. Iz VG Komunalca ističu kako im je želja da se u budućnosti u čim većoj mjeri promovira ovaj način plaćanja kako bi postao dominantan u odnosu na plaćanje putem SMS-a. U narednom se razdoblju planira omogućavanje korištenja ove usluge za korisnike svih pametnih telefona i operativnih sustava, poput, primjerice, Windows pametnih telefona, čime bi se omogućilo pokrivanje gotovo 100 posto svih korisnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close