Osijek najizgledniji izbor 
za prvi hrvatski 5G grad

Inicijativu 5G grad pokrenuo je EU, Vlada je pozvala gradove da se jave, a Osijek je kandidat Inicijativu 5G grad pokrenuo je EU, Vlada je pozvala gradove da se jave, a Osijek je kandidat

HT bi morao plaćati istu količinu frekvencijskih naknada kao za sav spektar, a po tim uvjetima 5G-a u Hrvatskoj neće biti, kažu.

Hrvatski telekom najavio je da u Osijeku planira postaviti čak devet 5G baznih stanica. Usporedbe radi, trenutačno u cijeloj Hrvatskoj ima ih deset. Pet ih je u Samoboru i Svetoj Nedjelji, četiri su na otoku Krku, a jedna na zgradi sjedišta kompanije u Radničkoj ulici u Zagrebu.

Boris Drilo, član Uprave HT-a, izjavio je da razmatraju toliku investiciju u Osijeku, jer se pretpostavlja da će upravo taj grad biti izabran za prvi hrvatski 5G grad. Riječ je o gradu u kojem će sva tri operatera testirati svoju 5G tehnologiju.

“Ne znamo sa sigurnošću hoće li to biti Osijek, jer 5G grad je inicijativa EU koja je došla do hrvatske Vlade i ona je pozvala gradove da joj se jave te zasad nemamo informacija koji je grad stvarno odabran. Međutim, s obzirom na interes koji pokazuje Osijek, zatim Osijek Software City i druge čimbenike, izvjesno je da je to jedna od opcija”, kaže Drilo. Dodao je da su zainteresirani za širenje 5G infrastrukture i u drugim dijelovima države te da je otvoren za suradnju s jedinicama lokalne samouprave. Pojasnio je da je HT-ov pak hodogram razvoja 5G-a vrlo jasan. Prvo sada rade na pilot-fazi 5G-a, gdje su dobili od Hakoma zeleno svjetlo da testiraju tu tehnologiju na frekvencijskom pojasu od 3,5 GHz-a do 100 MHz-a na Krku, i Samoboru i Zagrebu. Navodi da su u realnim uvjetima uspjeli postići 1 Gbps prijenosa podataka i 58,2 Mbps uploada. Drilo ipak naglašava da to nije moguće postići svugdje, jer frekvencijska područja još nisu u cijelosti pripremljena za 5G. Zato kao idući korak vidi odluku Vlade o tome koji će biti prvi hrvatski 5G grad, a u konačnici za komercijalizaciju 5G-a nužnim vidi poboljšanje uvjeta licenciranja 5G-a.

“Samo za 5G mrežu HT bi morao plaćati istu količinu frekvencijskih naknada kao za sav postojeći spektar, i to se mora promijeniti, jer pod ovakvim uvjetima 5G-a u Hrvatskoj neće moći biti”, kaže. Pojašnjava da su naknade za spektar, koje plaća HT, i dalje 350% veće nego iste koje u prosjeku plaćaju druge članice grupacije Deutsche telekom. Navodi da je Vlada učinila veliki korak kad je vratila iznos tih naknada na stanje kakvo je bilo 2014. , odnosno prije nego ih je bivša vlada povisila.

“Ali još je riječ o iznimno visokoj cijeni i cijela telekomunikacijska industrija u Hrvatskoj po tom pitanju ima jedinstven stav. O tome razgovaramo i s regulatorom, a dodatno, treba uzeti u obzir da je 5G mlada tehnologija, koja pruža mnogo potencijala i društvu i gospodarstvu, ali trenutačno ima ograničen komercijalni potencijal”, zaključuje Drilo.

Komentari (1)
  • Dario_G
    Dario_G 22:12 10.9.2019.

    Čemu 5G mreža kad ni 3G+ ni 4G ne rade ni približno brzinama koje su propisane pa makar sjedio pod repetitorom.

    Katastrofa….

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve