Oradian testira alternativu SWIFT-u

Autor: Bernard Ivezić , 07. veljača 2016. u 22:00
U rad pušten sustav koji bi mogao prerasti u open-source pandan SWIFT-a/Thinkstock

Zagrebački startup u suradnji sa Stellarom na najvećem tržištu u Africi uveo novu uslugu.

Zagrebački startup Oradian i američki startup Stellar u Nigeriji su pustili u rad sustav koji bi mogao prerasti u open-source pandan SWIFT-a. U potragu za efikasnim rješenjem međunarodnog transfera novca u posljednjih se nekoliko godina uključilo mnoštvo startupa, a sredinom prošle godine priča je dobila i političku dimenziju, jer su ministri financija Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke republike (BRICS) najavili da također traže takvo rješenje.

Zamijenili autobus
Oradian, koji je razvio cloud bankarsko rješenje za mikrofinancijske institucije (MFI), u suradnji sa Stellarom omogućio je vrlo jeftin transfer novca između svojih 200 MFI korisnika koji opslužuju 300 tisuća žitelja ruralnih predjela Nigerije. Korisnici su mahom žene koje imaju vrlo malo novca i kojima su klasične banke i njihove usluge preskupe. "Do sada je bilo potrebno 12 sati vožnje autobusom da bi se iz jednog MFI-ja u Lagosu prenio novac na sjever Nigerije, a sada se to radi elektronički preko Stellara", kaže Antonio Šeparović, izvršni direktor i jedan od četiri osnivača Oradiana. Nigerija je pojedinačno najveće tržište za hrvatski startup, koji u Africi ima blizu 400 tisuća korisnika, a to je također i pojedinačno najveće tržište u Africi.

Riječ je o sedmoj najmnogoljudnijoj državi svijeta u kojoj živi 182,2 milijuna stanovnika od kojih većina nema pristup bankarskim uslugama kakve su poznate u Hrvatskoj i na zapadu. Nadalje, to je 20. najveće gospodarstvo svijeta s BDP-om od 1,1 bilijun dolara. Oradian nije objavio koliko je do sada u njega uloženo. No, popis investitora uključuje fondove poput Credo Venturesa, Playfair Capitala, Day One Capitala, te investitore kao što su Esther Dyson, Moaffak Ahmed i Pule Taukobong. Startup je potvrdio da se priprema na širenje u Aziju i Latinsku Ameriku.

Kriptobudućnost
Američki startup Stelllar neprofitna je organizacija koju financijski podupire Stripe, a ima podršku Alphabeta i BlackRocka. Koristi model na kojem se temelji bitcoin kako bi razvila decentraliziranu mrežu i protokole za plaćanje. Podržava vlastitu valutu stellar, zatim bitcoin i Ripple te valute poput dolara i eura. Joyce Kim,  direktor Stellara kaže da su oduševljeni što s Oradianom mogu pomoći narodu Nigerije.

Komentirajte prvi

New Report

Close