Optima, Vip i Terrakom krenuli u utrku sa Skypeom i Viberom

Autor: Bernard Ivezić , 09. prosinac 2014. u 22:00
S brzim internetom korisnici ubrzano mijenjaju navike telefoniranja

Terrakom predstavio aplikaciju Terrakom Mobile, Optima nudi Tornado, a Vipnet Vip over IP. I HT je spreman, ali taktizira.

Tržište telefonskih razgovora u Hrvatskoj, kako preko fiksnog telefona tako i preko mobitela, koje je samo u trećem tromjesečju ove godine unatoč padu većem od 18 posto vrijedilo čak 1, 85 milijardi kuna, okreće se naglavačke.

Ne samo zato što je početkom godine Facebook sa svojim Messangerom i 1,5 milijuna korisnika u Hrvatskoj formalno prerastao u trećeg najvećeg telefonskog operatera, po broju korisnika, odmah nakon Hrvatskog telekoma i Vipneta, već i stoga što su mali fiksni telekom operateri odlučili preuzeti inicijativu i krenuli konkurirati Skypeu i Viberu.Pametni mobitel za kunu uz pretplatu na dvije godine ili pak besplatni pozivi prema fiksnim i mobilnim mrežama ponude su s kakvima su se dosad hvalili isključivo mobilni operateri. No, od prošlog tjedna fiksni telekom operater Terrakom, koji je već dvije godine za redom najbržerastući telekom u Hrvatskoj i ujedno lokalni partner HT-ova i Vipnetova regionalnog konkurenta United grupe, u ponudi ima telefon, internet i televiziju u paketu s mobitelom i vlastitim pandanom Skypea i Vibera.

Riječ je o mobilnoj aplikaciji Terrakom Mobile preko koje se može neograničeno telefonirati prema svim mobilnim i fiksnim mrežama u Hrvatskoj i svim fiksnim mrežama u EU.Boris Levenski, član Uprave Terrakoma za tehnologiju, kaže da su zasad ponudu ograničili samo na svoje korisnike. Pojašnjava da se fiksna telefonija mijenja iz temelja i da će ključ uspjeha biti u prilagodbi ponude novim navikama korisnika te kvaliteti usluge."Terrakom Mobile je logičan nastavak širenja ponude gdje se prilagođavamo novim navikama korisnika, koji žele razgovarati preko mobitela ali po cijeni fiksnog telefona, a zapravo vjerujemo da smo tom uslugom našli novo rješenje za kućne telefonske centrale", kaže Levenski.Dodaje da je usluga tek krenula pa je broj korisnika Terrakom Mobilea malen, ali raste.

Terrakom nije jedini operater koji je krenuo konkurirati Skypeu i Viberu, iako Levenski tvrdi da ih ne doživljava kao konkurenciju.Fiksni operater H1 Telekom već je nekoliko puta najavio svoj H1 Mobile, ali ga još nije pokrenuo.Vipnet je još prije sedam godina predstavio svoju aplikaciju Vip over IP koja je i danas aktivna, iako je ne promovira. Preko te aplikacije može se besplatno telefonirati između dva računala, jednako kao preko Skypea i Vibera, a besplatno se mogu slati i poruke među računalima.Hrvatski telekom, koji ima najviše i fiksnih i mobilnih korisnika, s američkom kompanijom Mavenir Systems lani je u Zagrebu razvio tehnologiju koja mu omogućuje da konkurira Skypeu i Viberu.

Navodno mu je to zasad neisplativo pokrenuti, jer mu fiksna i mobilna telefonija i dalje nose značajan prihod.Službeno u kompaniji komentiraju da su spremni za konkurenciju te najviše rade na prebacivanju korisnika sa stare PSTN tehnologije na novu VoIP tehnologiju."Paralelno radimo na razvoju i pilotiranju usluga koje su bazirane na tzv Terastream tehnologiji, gdje će se osim prijenosa govora omogućiti i prijenos slike u realnom vremenu u visokoj rezoluciji", ističu u HT-u.

Optima telekom, jedina koja stalno i aktivno promovira uslugu kojom konkurira Skypeu, Viberu i Facebook Messangeru, navodi da već ima 1200 korisnika svoje aplikacije Tornado, a kao najveću prednost ističu kvalitetu veze u odnosu na internetske telefonske servise.Optima korisnicima Tornadoa nudi mogućnost da s četiri korisnika, neovisno gdje se oni nalaze na planeti možete razgovarati besplatno.  "Naša je prednost viši stupanj zaštite, znači šifriranjarazgovora, a naša usluga uz to ne može se blokirati na nekoj wifi lokaciji ili od nekog operatera što zna biti čest slučaj s internetskom konkurencijom", pojašnjavaju u Optimi.U Tele2 su uvjereni da će mnogi korisnici ipak ostati vjerni tradicionalnom načinu uspostave poziva, zbog jednostavnosti.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ispravak pogrešnog navoda u tekstu…
U tekstu se navodi kako je usluga tvrtke VIPnet d.o.o. “Vip Over IP” još uvijek aktivna, međutim to nije točno.
VIPnet d.o.o. je istu uslugu ugasio s datumom 21.02.2014. te je zaključno s tim datumom postala nedostupna za korištenje.

Kakve gluposti od Optime. Neka pokusaju koristit tu svoju aplikaciju na mom hotspotu pa da vidimo dali se moze ili ne moze blokirati. NIje ni cudo sto su propali…

New Report

Close