Od 1. siječnja minimalna brzina interneta 1 Mbps

Autor: Bernard Ivezić , 05. studeni 2014. u 09:29
Thinkstock

Imat ćemo standard Finske i Španjolske, operateri već nude 4, 20 pa i 120 Mbps.

Nakon Finske i Španjolske, Hrvatska će od 1. siječnja 2015. postati treća država na svijetu u kojoj će brzi internet postati zakonsko pravo svakog građanina.

U nas je to pravo definirano na jednak način kao u Finskoj, koja je prije četiri i pol godine propisala da svaki njezin stanovnik ima pravo na pristup internetu minimalne brzine 1 Mbps na cijelom teritoriju, i to putem tzv. univerzalne usluge.Dražen Lučić, predsjednik telekomunikacijskog regulatora Hakoma, kaže kako je 2012. godine na taj način propisana minimalna brzina pristupa internetu od 144 kbps. "Prema Pravilniku o univerzalnoj usluzi, za manje od tri mjeseca u Hrvatskoj će se osnovna brzina pristupa internetu povećati na 1 Mbps", kaže Lučić. To znači da Hrvatski telekom (HT), koji je zbog svoje tržišne snage i geografske pokrivenosti Hakom proglasio operaterom univerzalne usluge, mora svakom građaninu Hrvatske na cijelom teritoriju države osigurati pristup internetu brzine 1 Mbps.

 

1,38milijuna

priključaka na brzi internet već aktivno u Hrvatskoj

K tome, slično kao u Španjolskoj, mora osigurati posebne cijene prilagođene socijalno ugroženim skupinama krajnjih korisnika. Španjolska je druga država na svijetu koja je univerzalnom uslugom obvezala svog najvećeg operatera da nudi internet brzine 1 Mbps. Pritom je dodala da ta ponuda mora biti "razumne cijene". U Hakomu ističu da je smisao bio omogućiti djelotvoran pristup internetu, i to bez obzira na pristupnu tehnologiju. "Bilo to kroz nepokretne elektroničke komunikacijske mreže, pokretne elektroničke komunikacijske mreže, nepokretni bežični pristup ili na bilo koji drugi način", navode u Hakomu.Hrvatski telekom, kao i većina njegove konkurencije poput Vipneta, Metroneta, H1 Telekoma i Terrakoma, za to se već pripremio.

Ispod 1 Mbps pristupa internetu ponude zapravo nema. Umjesto toga, operateri se natječu s ponudama od 4, 20 pa sve do 120 Mbps.U Hrvatskoj je do kraja lipnja broj brzih priključaka na internet dosegnuo 1,38 milijuna i nastavlja blagi rast. U Hakomu objašnjavaju da je povećanje minimalne brzine interneta 2012. godine s 33-56kbps na 144 kbps omogućilo da se godinu kasnije pokrene fiskalizacija u realnom vremenu te očekuju da će novi porast brzine otvoriti i nove mogućnosti za digitalni razvoj.

Komentari (2)
Pogledajte sve

ht nije ni imao potrebu ulagati u optiku kad je već stari hpt stavio optiku i to preko kanadskog lobija,tj mudrinića.isti oni koji su kupili 6 kanadera od bombardiera a koji cijelo ljeto naprave dva leta i načine veću štetu nego požar sa slanom vodom koju proliju.a još su prije bili kupili 3 stala modela koja više ne lete.sve skupa 9. i još
plus su kupili nagibne vlakove od opet istog bombardiera od kojih 1 vozi.
http://www.jutarnji.hr/kako-je-propala-najveca-investicija-hz-a–od-osam-nagibnih-vlakova-vozi-samo-jedan–a-i-njemu-je-zabranjeno-naginjanje/1063108/

pa taj bombardier je čudo firma koja je prodala u hrvatskoj toliko robe,a nije bilo ni jedne afere kao kamioni ,patria i slična.
nije vam to malo čudno?

Ma kakav HT, optika je još kod nas daleka budućnost. HT stoji s otikom godinana jer se tužakaju sa sudom s ostalim operaterima. Bitno da se milijunske reklame vrti za za HT optiku. HT i Vip su krenuli na LTE odnosno 4G mrežu jer je to povoljnije nego kablirati optiku. Ne znam da li je tko gledao malo ormariće po stupovima, tavanima, objektima…na njima je jš PTT i dobar stari oksidirani bakar. Užaš i koma.

New Report

Close