Novi vrući trend na tržištu pametnih telefona

Autor: Poslovni.hr , 27. svibanj 2019. u 11:06
FOTO: GettyImages

Prema najnovijim analizama trend koji bilježi industrija pametnih telefona je da se novi ne kupuju.

Industrija pametnih telefona planira se uhvatiti u koštac s globalnim usporavanjem prodaje pomoću novih, skupih sklopivih uređaja koji mogu podržati superbrzi mobilni internet poznat kao 5G.

Ali to možda neće biti dovoljno da se potakne ljude da zamijene svoje stare pametne telefone sve dok oni dobro rade, rekli su neki britanski, singapurski i kineski potrošači za CNBC.

International Data Corporation kaže da su obujmi isporuke pametnih telefona u prvom tromjesečju 2019. pali za 6,6% na godišnjoj razini. To je još više nego što je bio pad od 4,9% u zadnjem četvrtom kvartalu 2018. godine.

Smartphone industrija ima plan od dva dijela za rješavanje globalnog usporavanja u prodaji: prodavati skupi novi tip mobilnog uređaja koji je u mogućnosti da se pretvori u tablet; te promovirati telefone koji mogu podržavati super high-speed mobilni internet standard 5G.

Ali te nove neobične značajke možda neće biti dovoljne da odmah potaknu ljude da zamijene stare pametne telefone, sve dok su u dobrom stanju.

Samsung, najveći svjetski proizvođač pametnih telefona prema količini pošiljki, početkom ove godine predstavio je Galaxy Fold – sklopivi smartphone od gotovo 2.000 dolara. Zbog problema koji su se odmah pojavili odgođeno je njegovo komercijalno izdavanje.

Kineski proizvođač telefona Huawei također je najavio sklopivi telefon koji će koštati oko 2.600 dolara. CNBC je upitao ljude na ulicama Londona, Singapura i Guangzhoua u Kini – što misle o novim sklopivim pametnim telefonima.

Odgovori nisu bili pozitivni.

"To izgleda vrlo čudno", rekao je korisnik pametnog telefona u Guangzhouu.

"To je super glomazno", naveo je pak korisnik u Singapuru.

"Telefoni bi trebali biti za pozivanje, za pisanje poruka i za povezanost sa svijetom. Ne mislim da stvarno moram toliko platiti da bih to imao jer mogu platiti puno manje i još uvijek biti zadovoljan", komentirao je veliku cijenu novih telefona jedan korisnik iz Londona.

Ben Wood, šef istraživanja CCS Insighta, objasnio je da se svi proizvođači pametnih telefona trenutno suočavaju s "jednim sveobuhvatnim problemom" – njihovi uređaji izgledaju prilično slično i imaju sličnu funkcionalnost. Kada su se prvi put pojavili mobilni telefoni, došlo je do ogromnih inovacija u hardveru i softveru, ali to sada nije slučaj, tvrdi Wood.

"Marginalni dobici u odnosu na različite generacije proizvoda počeli su usporavati", dodao je.

Proizvođači pametnih telefona također se klade na superbrzi internet kao poticaj da sve više ljudi zamijeni postojeći uređaj za novi koji može podržati tzv. 5G mobilni internet.

Tri mobilna operatera Južne Koreje, kao i Verizon u SAD-u, komercijalno su lansirali svoje usluge 5G prošlog mjeseca, dok se druge zemlje poput Kine i Japana utrkuju kako bi pokrenule vlastite verzije nove tehnologije. Ipak, za široko prihvaćanje 5G-a potrebno je vrijeme budući da se većina infrastrukture širom svijeta još uvijek gradi.

Ali postoji entuzijazam među potencijalnim korisnicima 5G telefona.

Korisnik u Guangzhou rekao je da će kupiti 5G telefon jer je "trendovski", ali ima i "bolji internetski sustav" koji će mu omogućiti više novih stvari, uključujući video streaming.

"To će omogućiti da sve bude jednostavnije za korištenje, kao što su društveni mediji, streaming Netflixa i slično", rekao je drugi korisnik u Londonu.

Komentirajte prvi

New Report

Close