Nove urbane sredine: Sve veći broj zemalja okreće se izgradnji održivih ekosistema

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 14. kolovoz 2016. u 13:08
Arhitektura je takva da niti jedna građevina drugoj ne blokira pristup sunčevoj svjetlosti

Pri izgradnji i planiranju jedinstvenog japanskog naselja nije se polazilo od infrastrukturnih rješenja već su u prvi plan stavljene stvarne potrebe njegovih stanovnika.

Procjenjuje se da će do 2050. godine osam od deset stanovnika Zemlje živjeti u gradovima, a u procesu nezaustavljive urbanizacije najveći su izazovi postavljeni pred zaštitu okoliša. Stoga se sve veći broj zemalja okreće izgradnji održivih ekosistema poput Fujisawa Sustainable Smart Town (Fujisawa SST) projekta. Riječ je o novom tipu gradskih i urbanih sredina usklađenih s održivim razvojem, a čija izgradnja podrazumijeva zajedničko djelovanje privatnog i javnog sektora.

Idejni nositelj Fujisawa SST Council koji se u relizaciji oslanja na suradnju s brojnim partnerima smatra da će Fujisawa SST kreirati gradove u kojima će biti moguće živjeti i stotinu godina. Kao glavna značajka projekta Fujisawa SST ističe se izgradnja stvarnog pametnog grada s tisuću domaćinstava koji se oslanja na napredne tehnologije usklađene sa različitim životnim stilovima. Inovativna infrastruktura Fujisawa SST-a promijenit će kvalitetu života građana Fujisawe i to u pogledu iskorištavanja energije, sigurnosti, mobilnosti, postupanja u hitnim slučajevima te čak i wellnessa. Energetski plan Fujisawa SST-a predviđa oslanjanje na obnovljive izvore energije od 30 posto, kao i održavanje normalnog načina funkcioniranja grada do tri dana u slučajevima prirodnih nepogoda karkaterističnih za ovu japansku regiju. Nadalje, Fujisawa SST predviđa i smanjenje emisija ugljičnog dioksida do 70 posto te reduciranje potrošnje vode za 30 posto.

No, ono po čemu se ovaj projekt razlikuje od ostalih je činjenica da se pri izgradnji i planiranju nije polazilo prvo od infrastrukturnih rješenja već stvarnih potreba građana u skladu s čime su projektirani optimizirani stambeni prostori. Naravno, priča je zaokružena i neophodnom pametnom infrastrukturom koja funkcionira kao podrška za inovativni koncept te Fujisawa SST pri tome može služiti kao ogledni primjerak za druge gradove diljem svijeta. U projekt su se uključile i velike tehnološke kompanije  koje su  omogućile generatore solarne energije i klime koje karakterizira ušteda energije, a sve u skladu sa zelenim energetskim načelima. Svaka kuća unutar Fujisawa SST-a  opremljena je solarnim elektranama s baterijama za pohranu viška energije.

 

70posto

smanjena je emisija ugljičnog dioksida

Uređaji za upravljanje i potrošnju energije kućanskih aparata integrirani su u SMARTHEMS sustav (Home Energy Management System) što omogućava optimalnu kontrolu potrošnje energije i proizvodnju energije unutar kućanstva. Riječ je o tzv. pasivnom dizajnu koji se oslanja na energiju vjetra, sunca, vode, topline te drugih prirodnih resursa. Ovaj koncept omogućava udobnost i neometano funkcioniranje bez prevelikog opterećenja na energetske resurse, dok aktivni uređaji u suradnji s pasivnim dizajnom omogućavaju sinergijsko pozivitno djelovanje po pitanju ekološkog pristupa u kojem se mislilo na sve detalje. Jedan od načina postizanja zaokružene ekološke priče je i arhitektura koja jamči da niti jedna građevina drugoj ne blokira pristup sunčevoj svjetlosti kako bi svi solarni panelih svake stambene jedinice mogli ovaj obnovljivi izvor energije korisiti neometano.

Također, svaka stambena jedinica je dio pametne mreže informacija koja u realnom vremenu izvještava o potrebama pojedinog kućanstva što je u konačnici osnovna predispozicija za uštedu energije. Ovakav pristup pametnom gradu, sasvim usklađen sa stvarnim potrebama njegovih stanovnika, stvara novu vrijednost u svakodnevnom životu. Nadalje, pomoći će i inkubaciji novih usluga kreiranih na temelju povratnih informacija dobivenih od stanovnika u skladu s kojima će vlade znati usmjeriti industriju na kreiranje odgovarajućih proizvoda u čije će kreiranje biti uključena i akademska zajednica. Već postojeće karakteristike domova unutar Fujisawa SST projekta su povećanje sigurnosti života i domova putem specijaliziranih sigurnosnih službi, zatim energetski pristup koji podrazumijeva hibrid prirodne energije i naprednih tehnologija, povećana mobilnost i pristup eko – vozilima, povezivanje pojedinca sa zajednicom putem interkativnih informativnih portala i sučelja postavljenih diljem grada, kao i osiguravanje raznih mehanizama financijske potpore prilagođenih različitoj životnoj dobi građana.

 

30posto

reducirana je potrošnja vode u naselju

Jedan od načina kojim projekt Fujisawa SST planira povećati zajedništvo među stanovništvom je i gradnja gradskog trga s funkcijom orijentira koji služi kao platforma za različite rezidencijalne aktivnosti. On, između ostalog, služi i kao baza za razmjenu informacija te pružanje dobrodošlice gostima kao i organiziranje različitih manifestacija poput obrazovnih programa iz sektora zaštite okoliša. Na istom je tragu osmišljen i Wellness trg koji olakšava brojne probleme poput starenja populacije. Planiranim promicanjem socijalne intreakcije među različitim životnim skupnima te stavljanjem fokusa na njegu starijih osoba kreirat će se širok raspon usluga koji će za posljedicu imati zadovoljstvo kvalitetom života cjelokupne zajednice. Na Wellness trgu tako se nalaze stanovi za starije, ambulante, dječji vrtići i škole što će omogućiti da stariji žitelji djeci prenesu hvalvrijedna znanja i vještine, a djeca u njihov život unesu radost. 

Komentirajte prvi

New Report

Close