Uskoro ćemo SMS-om plaćati kavu

Autor: Bernard Ivezić , 06. srpanj 2016. u 07:49
Foto: Thinkstock

Zagrebačka tvrtka Eluxio, koja po trgovačkim centrima ima autiće, s Trilixom i Vipom uvela SMS plaćanje.

Nakon samoposlužnih autopraonica, sustav za plaćanje SMS-om uvela je tvrtka koja upravlja automatiziranim dječjim igračkama – autima, aviončićima i motorčićima, koji sviraju i starteški su postavljeni po trgovinama i trgovačkim centrima, a prije su se plaćali isključivo kovanicama.

Mladen Amidžić, predsjednik Uprave Trilixa, tvrtke kćeri najvećeg hrvatskog softverskog izvoznika Spana, koja je specijalizirana za uvođenje SMS plaćanja na automate, kaže da je riječ o izraženom trendu. "Očekujem da će se u idućem razdoblju pojaviti još mnogo tvrtki poput Semeper tehnike i Eluxija, koje razvijaju svoja rješenja preko kojih kontroliraju automate, samonaplatne autopraonice i dječje igračke te im omogućuju da se považu na mobilne operatere i platni sustav", kaže Amidžić.

Zagrebačka tvrtka Eluxio, koja upravlja sa stotinjak automatiziranih dječjih igračaka, novu mogućnost plaćanja uvela je najprije na automate koje drži u trgovačkom centru Arena u Zagrebu.  I Semper tehnika i Eluxio zasad nude tu novu mogućnost preko Vipneta. Očekuje se da će Hrvatski telekom tu opciju svojim korisnicima ponuditi do kraja srpnja, a zatim će to učiniti i Tele2. Davor Botinčan, suosnivač i direktor tvrtke Eluxio, kaže da ih je na tu inovaciju potaknula želja da pojednostave korištenje usluge.

"Naša je želja da djeca stvarno dobiju dobru uslugu, ali da pritom što više olakšamo i roditeljima, pa da oni uz kovanice tu zabavu mogu platiti i SMS porukom", kaže Botinčan. Čelnik Trilixa Amidžić procjenjuje da će po pitanju volumena i prometa SMS plaćanja Eluxio potencijalno biti jedan od najvećih skokova u tom biznisu dosad. "Oni se bave poslom od kojih su sretna i djeca i menadžment, ni sam dugo nakon sastanka s njima nisam mogao skinuti osmjeh s lica. K tome, ti automati rade non-stop", kaže Amidžić.

Pojašnjava da se Trilix pozicionira kao most suradnje između tvrtki koje imaju automate i mobilnih operatera. "U idućem razdoblju očekujemo da će se na mobilne operatere preko nas povezivati ne samo samoposlužne autopraonice i automatizirane dječje igračke, već i aparati za kavu, aparati za mlijeko i mnogi drugi slični uređaji", kaže Amidžić.

U branši kruže glasine da većina tvrtki koje rade s aparatima za kavu već pripremaju slične projekte. No, nitko od naših sugovornika to nam nije želio komentirati. Amidžić kaže da tvrtke poput Semper tehnike i Eluxia, ali i drugih domaćih tvrtki koje upravljaju automatima, razvijaju vlastita rješenja kojima te automate pretvaraju u pametne automate koji mogu komunicirati s drugim sustavima.  "Broj tvrtki koje su krenule razvijati komunikacijska rješenja što  omogućuju da ti aparati surađuju s našim sustavom uistinu je velik", kaže Amidžić.

Komentirajte prvi

New Report

Close