Najbolji FTTH projekt u Europi dolazi iz Hrvatske: To će nam pomoći da ugovorimo prve korisnike

Autor: Bernard Ivezić , 05. prosinac 2019. u 08:00
Rune planira položiti optičku mrežu u Istri i Primorju do 110.000 krajnjih korisnika/Duško Marušić/PIXSELL

Projekt RUNE ima najbolji model financiranja u EU.

Hrvatsko-slovenski projekt izgradnje optičke infrastrukture, neovisan o postojećim telekom operaterima, zvan RUNE, Europska komisija proglasila je najboljim u Uniji u kategoriji "Inovativnih modela financiranja, poslovanja i ulaganja".

Budući da je glavno pitanje kad dođe do izgradnje optike u EU upravo pronalaženje pravog modela za financiranje takvih projekata, slobodno se može reći da je to ujedno i najvažnija nagrada koju Komisija dodjeljuje u sklopu svojih European Broadband Awards 2019.

Saša Ukić, direktor Rune Adria izjavio je za Poslovni dnevnik da su nagradu u ime projekta preuzele tvrtke Vahta iz Sežane (SLO) i 3t.Cable iz Opatije (HR).

"Nagrada će nam pomoći da ugovorimo prve korisnike, a to su za nas telekom-operateri", kaže Ukić. 

Na projektu RUNE radi luksemburška tvrtka Rune Crow, čiji je glavni investicijski partner prvi europski fond za ulaganja u broadband Connecting Europe Broadband Fund (CEBF).

Rune je u ožujku potpisao ugovore s desetak gradova i općina u Istri o izgradnji FTTH-a, odnosno optike do kuće, u iduće 3,5 godine, a koju bi preprodavala operaterima pod jednakim uvjetima.

Fond CEBF planira u slične projekte u Hrvatskoj uložiti 60 milijuna eura.

Rune pak planira položiti optičku mrežu u Istri i Primorju do 110.000 krajnjih korisnika, i to kroz postavljanje 22 optičke pristupne mreže u dogovoru s gradovima i općinama. 

Ukupna dužina nove optičke mreže očekuje se da će biti 2200 kilometara. Kad se uračuna i Slovenija, mreža će pokriti 3.676 sela s 372.315 priključaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close