Na IT uslugama otvara se 100 milijuna eura poslova

Autor: Bernard Ivezić , 08. rujan 2015. u 14:23
Prilika za Combis, King ICT, APIS IT.../FOTOLIA

Novi trend, koji su uz velike informatičke tvrtke prepoznali Hrvatski telekom sa Combisom te odnedavno Agrokorov mStart, prema procjeni IDC Adriaticsa bit će veliki generator rasta u segmentu pružanja usluga.

Hrvatsko tržište IT usluga u iduće četiri godine u vrijednosti će narasti za gotovo 100 milijuna eura, objavila je agencija IDC Adriatics.

Prilika je to za rast tvrtki koje nude usluge uvođenja IT rješenja, razvoja aplikacija po narudžbi, IT outsourcinga i IT obrazovanja. Među njima su najveća hrvatska IT tvrtka MSAN grupacija zastupljena u ovom segmentu kroz King ICT, zatim Hrvatski telekom kroz Combis te državni APIS IT. Iako je softver i dalje najbržerastući dio hrvatskog IT-a, segment IT usluga, koji je lani činio 30,3 posto ukupnog IT tržišta do 2019. godine rast će prosječno 6,5 posto godišnje na 470 milijuna dolara ili 2,71 milijardu kuna.

Usporedbe radi, lani je domaće tržište IT usluga naraslo za svega 1,8 posto u dolarima na 343 milijuna dolara ili 1,98 milijardi kuna u vrijednosti. U IDC-u navode da je ključni pokretač rasta potražnje za IT uslugama digitalna transformacija. Posao u koji su ušle ne samo velike IT tvrtke već i telekomi poput HT-a pa čak i Agrokorov mStart. U IDC-u pojašnjavaju da će digitalnom transformacijom biti pogođene sve razine upravljanja u organizacijama te da će zahvatiti sve procese sve do samih proizvoda i usluga koje će kompanije nuditi.

Vladimir Kroa, IDC-ev direktor IT poslovnih usluga i rješenja za središnju i istočnu Europu, Bliski Istok i Afriku kaže da je to prilika za ponuđače IT usluga da pomognu voditeljima informatike u povezivanju njihovih tehnoloških i poslovnih ciljeva. "Tako će podići konkurentnost kompanija, a sebi omogućiti sklapanje novih poslova", tvrdi Kroa.

Potražnja

Nova platforma

Prema procjeni IDC Adriatics najveću potražnju u području IT usluga potiče uvođenje novih poslovnih modela i tehnologija koji se naslanjaju na tzv. treću informatičku platformu. Riječ je o skupnom nazivu za sve veće korištenje tehnologija kao što su računarstvo u oblacima, mobilnih tehnologija, analitike velikih podataka, društvenih mreža te IT sigurnosti. U Hrvatskoj još uvijek dominiraju implementacije novih sustava.

Komentirajte prvi

New Report

Close