‘Na digitalnoj transformaciji ozbiljno radi 15-20% tvrtki’

Autor: Bernard Ivezić , 27. ožujak 2019. u 22:00
Marin Tadić, regionalni direktor Oraclea, Foto: SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL

Iz Oraclea poručuju da će glavni nositelj preobrazbe biti cloud i pripadajuće tehnologije.

U Hrvatskoj 15-20 posto tvrtki ozbiljno radi na digitalnoj transformaciji izjavio je na otvaranju Oracle Technology Dayja, godišnje konferencije istoimene IT kompanije, regionalni direktor Marin Tadić. Dodao je da Oracle procjenjuje da će globalna potrošnja za digitalnu transformaciju rasti 15%. “Do 2021. će se u Europi, Bliskom istoku i Africi u digitalnu transformaciju uložiti 421 milijardu dolara u javnom i privatnom sektoru, i u tome je velika prilika za rast”, kaže Tadić.

Dominantan nositelj transformacije bit će cloud. Na njemu će se, naglašava, isporučivati sve tehnologije o kojima se danas mnogo govori poput umjetne inteligencije, blockchaina, interneta stvari i glasovnih i inih tehnologija. “Takvo okruženje će, kako je primijetio i IDC, od tvrtki koje nude cloud tražiti da obogate ponudu i u iduće tri godine ih usmjeriti u ponudu usluga cloud brokera”, kaže Tadić. Dodao je da Oracle već sad nudi vlastita rješenja u cloudu. Na njih dodaje umjetnu inteligenciju i blockchain, a za što vidi potencijal u forenzici podataka, vrijednosnicama i zelenoj energiji. Do 2025. očekuje da će sve aplikacije biti autonomne i obogaćene umjetnom inteligencijom. Za IoT navodi da ga pojava novih telekom rješenja čini sve isplativijim, dok revoluciju očekuje u korištenju glasovnih tehnologija.

“U Hrvatskoj posao računalnog pretvaranja glasa u tekst već radi dobro i samo je pitanje trenutka kad će i pretvaranje teksta u glas, a tad ćemo vidjeti evoluciju omnichannela”, zaključuje Tadić.

Komentirajte prvi

New Report

Close