Mikroračunala dobilo 2239 nastavnika u 746 škola

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Natječaj za nabavu mikroračunala za učenike 6. razreda još je u tijeku, a računala bi u školama trebala biti početkom studenoga, izvijestilo je Ministarstvo.

Mikroračunala BBC micro:bit dobilo je, je u sklopu projekta ProMikro, 2239 nastavnika u 746 škola diljem Hrvatske, računala besplatno distribuira Hrvatska pošta koja je jedan od partnera u ovome projektu, a uskoro će nastavnike početi educirati 26 ambasadora Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih (IRIM).

ProMikro je zajednički projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja, IRIM-a i Hrvatske akademske i istraživačke mreže- CARNet, a cilj mu je uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala, stoji u priopćenju što ga je u subotu uputilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO).

Kako se navodi, u projekt su uključeni i Hrvatska pošta, koja ovih dana besplatno distribuira mikroračunala, te Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) koja pokriva trošak edukacije nastavnika. Na javni poziv za sudjelovanje u projektu ProMikro prijavilo se 83 posto svih osnovnih škola u Hrvatskoj, a učitelje će educirati 26 ambasadora IRIM-a. 

Natječaj za nabavu mikroračunala za učenike 6. razreda još je u tijeku, a računala bi u školama trebala biti početkom studenoga, izvijestilo je Ministarstvo.

170 osnovnih radionica na 29 lokacija u Hrvatskoj

Između 4. i 18. listopada održat će se ukupno 170 osnovnih radionica na 29 lokacija diljem Hrvatske i to za prijavljene nastavnike iz Matematike, Prirode, Tehničke kulture, ali i Glazbene kulture te Tjelesne i zdravstvene kulture. Za ovu fazu projekta, objašnjeno je, odabran je tip računala spreman za trenutačnu uporabu i to međupredmetno. Krajem listopada i početkom studenoga održavat će se drugi i treći krug radionica, odnosno napredne i predmetne. Trošak edukacije donacijom snosi HUP.

"Povratna informacija učitelja na terenu je sjajna i veseli me da u odličnoj suradnji s IRIM-om ovaj projekt lijepo napreduje. Motivirani učitelji preduvjet su reformi i samo zajedno možemo stvarati školu za život, a ne ocjenu.“ uvjerena  je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Suosnivač IRIM-a Nenad Bakić istaknuo je pak kako je "izrazito impresioniran suradnjom s MZO, pogotovo jer je naš glavni cilj uvijek i bio isporučiti državi programe koje razvijamo. No, nismo očekivali da će to ići ovako jednostavno".

U priopćenju se prenose i Bakićeve riječi da su "učitelji uvijek bili primarni fokus koji osnažujemo i dajemo im priliku da ostvare svoje potencijale, a u školama je puno odličnih edukatora". Činjenica što se u program dobrovoljno prijavilo čak 83 posto, za Bakića je pokazatelj potencijala u školama, te da ravnatelji i učitelji mogu i žele preuzeti odgovornost i dok čekamo sveobuhvatnu reformu.

"Međutim, ne smijemo zaboraviti da su klijenti obrazovnoga sustava zapravo djeca i njihovi roditelji, te cijela nacija. Djeci moramo omogućiti da budu ravnopravni građani 21. stoljeća", smatra Nenad Bakić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!