Konzum, KTC i Pevec ušli na tržište do sad rezervirano za HT, Vipnet i Tele2

Autor: Bernard Ivezić , 16. kolovoz 2013. u 12:20
Ulazak domaćih brendova smartphonea proizvodenih u Kini pojeftinit će te uređaje/FOTOLIA

Tri velika domaća trgovca udružila se s tvrtkom iz Koprivnice koja proizvodi vlastite brendirane pametne mobitele marke H18.

Konzum je pred vikend u svojim trgovinama počeo prodavati mobitele marke H18 i time zajedno s KTC-om i Pevecom postao nosilac novog trenda prodaje pametnih mobitela, doznaje Poslovni dnevnik.

 

859milijuna

kuna lani vrijedilo je hrvatsko tržište smartphonea

Do sada su na tom, najbržerastućem tržištu tehničke robe, koje je IDC Adriatics lani procjenio na 859 milijuna kuna, dominantni bili HT, Vipnet i Tele2 nudeći jeftine smartphone uz pretplatu na 24 mjeseca. Međutim, trgovački lanci našli su načina kako im parirati cijenom i kvalitetom. H18 je brend koprivničke tvrtke Hangar 18, koja se može pohvaliti da je na tržište izbacila prvi hrvatski smartphone, čak prije HG Spota.

Ispod radara

Zoran Bogdanović, voditelj prodaje tvrtke Hangar 18 kaže da su prvi smartphone koji su brendirali pod vlastitom markom "H18 Be smart" na tržište izbacili u veljači što je pet mjeseci prije HG Spota. "Odgovaralo nam je što dulje ostati ispod radara, a i vidjeli smo kakva je bila inicijalna reakcija na HG Spotov smartphone Forcebook, odnosno koliko je nerazumijevanje za razvoj domaćih visoko-tehnoloških brendova, pa se dosad nismo javljali", kaže Bogdanović. Dodaje da sada znaju da su na pravom putu, jer su ispunili plan za prvu polovicu godine i jer imaju cjelovitu ponudu od desetak smartphonea u tri cijenovna razreda. Jedan oko petsto kuna, drugi oko tisuću i treći oko 2000 kuna.

Kineska proizvodnja

Pojašnjava da se svi modeli proizvode u Kini kao OEM uređaji, koje Hangar 18 zatim prilagođava svojim potrebama i kao takve ih brendira s vlastitom markom H18. "S razvojem te ponude krenuli smo krajem prošle godine kad smo shvatili na tržištu postoje isključivo modeli najpoznatijih svjetskih brendova, koji su u pravilu i najskuplji, odnosno da postoji velika potražnja na tržištu za kvalitetnim, a jeftinijim uređajima", ističe Bogdanović.

Dodaje da su u veljači na tržište izbacili model H18 Be Smart V1277 i ubrzo u svoje tri maloprodajne trgovine rasprodali cijelu narudžbu. Nakon toga su proširili ponudu i nadogradili suradnju s trgovačkim lancima, koja se do tada temeljila na isporukama gotovih konfiguracija stolnih računala. "To se pokazao kao vrlo dobar potez, iako ima svojih nedostataka jer u trgovinama trgovačkih lanaca nema prodavača koji su educirani da kupcima odgovore na sva pitanja, ali su zato povoljna cijena i dual SIM dobri prodajni aduti", kaže Bogdanović.

Većina rezervirana

Uvjeren je da će i druge IT tvrtke, poput njih i HG Spota, krenuti sa vlastitim brendovima smartphonea. I dok se iz HG Spota može doznati da im prodaja Forcebooka ide vrlo dobro, većina branše zasad samo testira tržište. Tako MSAN, koji je najavljivao da će prvi izbaciti hrvatski smartphone, svoju ponudu preko tvrtke eKupi temelji na modelima mađarskog MyAudio-a, češkog Evolvea i talijanskog NGM Mobilea, koji razvoj rade slično kao Hangar 18 i HG Spot. Slično radi i Chipoteka, koja uz prodaje i tajvanski brend smartphonea Gsmart. U IDC Adriaticsu ističu da je glavna prednost novih konkurenata što nude dual SIM smartphone od kojih se očekuje da će zauzeti značajan udio na tržištu.

Najveći kupac i proizvođač

Od ove godine Kinezi diktiraju pravila

Nakon što je Kina lani pretekla SAD i postala najveće svjetsko tržište za pametne mobitele, proizvođači su se okrenuli zemljama u razvoju, poput Hrvatske, i proizvodnji jeftinijih smartphonea. Iako su još uvijek motori industrije američki Apple i Google, te korejski Samsung, zamašnjak promjena zapravo je 400 manje poznatih kineskih proizvođača smartphonea i činjenica da se u Kini proizvede dvije-trećine svih smartphonea na svijetu. Paralelno, Kinezi napadaju iPhone i Galaxy sa šest takmaca: Coolpadom 8920, Huaweijem Ascend P6, Lenovo K900, ZTE Grand S, Oppovim Find 5 i Xiaomijevim MI-2.

Prvi hrvatski smartphone

U prodaji od veljače

Privi smartphone tvrtke Hangar 18 je dual SIM model H18 Be Smart V1277 s ekranom 4,3 inča rezolucije 800×480 piksela, 1,2 GHz Dual Core A9 procesorom s 512 MB RAM-a. Dolazi s 4GB memorije, proširive SD karticom kapaciteta do 32GB. Ima kameru od 8Mpx odostraga i 1,3 Mpx od naprijed, GPS i AGPS, WiFi, 3G, Bluetooth 2.1 i FM radio, a dolazi s dvije baterije od 2200 mAh.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Cim vise konkurencije tim bolje!

New Report

Close