Jeftiniji, a kvalitetni telefoni: Kineske kompanije osvajaju Europu

Autor: Poslovni.hr , 16. veljača 2019. u 11:30
Foto: Getty Images

Koliki je porast popularnosti kineskih kompanija na europskom tržištu pokazuju podaci analitičke kompanije Canalys koja je objavila informacije o stanju na tržištu pametnih telefona u Europi u posljednjem kvartalu prošle godine.

Jedan od trendova na globalnom mobilnom tržištu prošle godine bio je veliki uspon kineskih kompanija koje su počele uzimati dio tržišta Samsungu i Appleu koji su godinama držali duopol i činili su se nedodirljivima. No s godinama su cijene Appleovih i Samsungovih telefona rasle, dok inovacije nisu pratile takav porast cijena pa su se korisnici odlučili duže zadržati svoje dosadašnje uređaje i, umjesto kupovine novog iPhonea i Galaxyja, kupiti novu bateriju ili su se okrenuli alternativama.

Kako piše Zimo, takve alternative najčešće su kineske kompanije koje nude odličan omjer cijene i kvalitete tako da se top modeli kineskih kompanija mogu kupiti po nekoliko stotina dolara nižoj cijeni u odnosu na poznatije konkurentske telefone. Brojne kineske kompanije prošle godine održale su konferencije na kojima su predstavile svoje top modele u velikim gradovima Europe poput Huaweija, Oppoa i Xiaomija čime su dodatno naglasile svoje planove na ovom tržištu, a među europskim korisnicima iznimno su popularni i novi telefoni OnePlusa.

Koliki je porast popularnosti kineskih kompanija na europskom tržištu pokazuju podaci analitičke kompanije Canalys koja je objavila informacije o stanju na tržištu pametnih telefona u Europi u posljednjem kvartalu prošle godine.

Prema tim podacima, Samsung se i dalje nalazi na prvom mjestu te je sa 16,2 milijuna isporučenih telefona zauzeo 28,7 posto tržišta, što je pad od jedan posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Pad Applea još je veći (5,1 posto) te američka kompanija s isporučenih 14,7 milijuna telefona drži 26 posto. Vrlo blizu je Huawei, kineska kompanija s ambicijom skorašnjeg preuzimanja prvog mjesta na globalnom tržištu pametnih telefona koja je isporučila 13,3 milijuna telefona, uz povećanje od čak 55,7 posto. Još veće povećanje broja isporuka zabilježio je Xiaomi – čak 62 posto. Ipak, treba napomenuti da je godinu dana ranije Xiaomi isporučio 2,1 milijuna telefona, a sada je ta brojka narasla na 3,4 milijuna, dok je broj isporuka Huaweijevih telefona porastao s 8,6 na 13,3 milijuna.

Pad od skoro 19 posto zabilježio je HMD Global koji se nalazi na petom mjestu, dok su sve ostale kompanije zabilježile ukupan pad isporuka od čak 45 posto. Što se ukupnog broja isporučenih telefona na europskom tržištu tiče, tijekom posljednjeg tromjesečja isporučeno je 56,6 milijuna, što je pad u odnosu na 58 milijuna koliko ih je isporučeno u posljednjem kvartalu 2017. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close