Je li Samsung Galaxy S5 najbolji mobitel na svijetu?

Autor: IQ magazin , 29. svibanj 2014. u 16:23
Reuters

Ista je titula vrijedila i za njegova prethodnika, no kako su HTC One, LG G2 i Sony Xperia Z2 u nekim pogledima nadmašili S4, tako je Samsung našao za shodno podsjetiti tko je kralj mobilnog svijeta.

Piše: Hrvoje Šarić

Tekst je izvorno objavljen u 11. broju magazina IQ

Tako je Samsung bez puno gnjavaže dodao svojoj perjanici vodonepropusnost, tek toliko da oduzme glavni adut Sonyju (čija je serija Z prvi put uvela novitet da vrhunski uređaji mogu biti i vodootporni i otporni na udarce, a sve to bez gubitka elegancije). Poboljšao je kameru “podebljavši” karakteristike – kao odgovor na Sonyjev megapikselni izazov – i uvevši inovacije – kao odgovor na HTC-ovu UltraPixel tehnologiju. Samsung nije, kako se špekuliralo, odgovorio na metalni One metalnim Galaxyjem, ali je učinio sve da umanji “plastični efekt” prethodnika: s perforiranim uzorkom straga, S5 djeluje “ljudskije” i manje plastično, a tako gladak i blago zaobljen konkurira ergonomičnosti LG-ove uzdanice G2. S5 pokušava konkurirati LG-u i duljim radom baterije, ali to mu baš ne uspijeva: jedina je bitna razlika u štedljivom načinu radu koji ćete aktivirati kad je već prekasno – jer nećete htjeti žrtvovati performanse prije nego što baterija bude tik do izdisaja.

Što se tiče uvođenja zlatne boje, nekako sumnjamo da bi se ona pojavila da je prije nije uveo iPhone… a isto najvjerojatnije vrijedi i za skener otiska prsta (koji, usput budi rečeno, sjajno radi: brzo, nenametljivo i pouzdano; šteta što su ga hakeri već provalili). Sjedni, pet! Naravno, prejednostavno bi bilo svesti novitete S5 na odgovore konkurenciji: on ima i nekoliko aduta do kojih je Samsung stigao samostalnim razvojem.

Zanimljiv je novitet senzor otkucaja srca, uz koji se uklapa još nekoliko novosti u softveru, usmjerenih na podršku zdravom načinu života. Oni svi skupa najbolje dolaze do izražaja u kombinaciji s Gear dodacima, no malo će kome biti presudni za odluku o kupnji S5. Naravno da S5 ima i podršku za najnovije tehnologije i najbrže mreže (mogućnost ubrzanja interneta kombiniranjem mobilne i Wi-Fi mreže oduševit će svakog technofreaka), kao i još bolji ekran (ako je itko sumnjao da je onaj na S4 bio najbolji, eto mu ga!) i još bezbroj sitnih poboljšanja koje otkrivate usput, a sve to skupa gradi dojam da je S5 ipak jedan veliki korak u odnosu na prethodnike, premda na prvi (i drugi i treći) pogled nema nijednu odlučnu, presudnu prednost naspram S4.

Jedini gorak okus koji nam je ostao nakon iskušavanja ovog mobitela potječe od njegove cijene. Je li S5 sada dosta skuplji od S4 i S3 u doba njihova izlaska ili nam se to samo čini zato što je ekonomska kriza još dublja? U svakom slučaju, u istom razdoblju smartphonei srednje klase dosta su pojeftinili i ojačali mogućnostima pa nam se visoka cijena S5 sada čini manje opravdanom.

Komentirajte prvi

New Report

Close