Iza novih govornica HT-a biznis od 250 milijuna kuna

Autor: Bernard Ivezić , 08. svibanj 2017. u 12:25
Samo Omerzel, osnivač startupa Vendotela

‘Telefonske govornice perspektivan su posao, jer njihova je lokacija zajamčena regulativom’, kaže Samo Omerzel.

Pametne telefonske govornice, koje je Hrvatski telekom počeo postavljati po Zadru, proizvod su startupa koji do kraja godine očekuje promet od gotovo četvrt milijarde kuna doznaje Poslovni dnevnik.

Startup Vendotel dolazi iz Slovenije, a osnovao ga je bivši ministar infrastrukture, energetike, transporta i prostornog planiranja susjedne države, Samo Omerzel. Bivši slovenski političar kaže da je oduševljen kako su Zadrani prihvatili tehnološku novotariju. Omogućuje telefoniranje, besplatno wifi surfanje, prodaju bitcoina, kupnju karata za parking i karata za autobuse. U budućnosti će imati još opcija, jer Vendotelove govornice su poput bankomata i info-kioska takoreći novo, digitalno, prodajno mjesto.

 

Omerzel

Biznisom sam se bavio i prije nego sam postao ministar.

"U ovom trenutku u Zadru imamo deset pametnih govornica, a u Sloveniji četiri. Do kraja godine u Sloveniji ćemo ih imati sto, a u Hrvatskoj, s obzirom na interes, volio bih da postignemo sličan uspjeh", kaže Omerzel. Na webu Vendotela, gdje startup poziva investitore da im se jave, navode da prema poslovnom planu s petsto govornica računaju na prihod od 48,8 milijuna eura i operativnu dobit od 2,46 milijuna eura. S obzirom na to da bi s 200 govornica u Hrvatskoj i Sloveniji bio blizu polovice tog plana može se zaključiti da će biti i blizu polovice tog rezultata.

No, Omerzel nas ispravlja i tvrdi da bi rezultat mogao biti i bolji. "Očekujem da ćemo biti na gotovo 70 posto tog iznosa, jer nije svejedno gdje se pametne govornice nalaze.

Ovdje govorimo o atraktivnim, turističkim lokacijama tako da će se zasigurno usluge na njima koristiti više", kaže Omerzel. Pojašnjava da se biznisom bavio i prije nego je postao ministar. U svijet uređaja koji se temelje na internetu stvari (IoT) ušao je tako što je njegova matična tvrtka Lastinski u Meku isporučila pametne ormariće, koji pune mobitele i prodaju prepaid pakete te zbog sigurnosti skeniraju otisak prsta kupca. IoT uređaje isporučio je i u Dubai. "Telefonske govornice su perspektivan biznis, jer su strogo regulirane. Njemačka mora imati najmanje 140 tisuća govornica, a New York 12 tisuća", zaključuje Omerzel.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Za ZG nema interesa od strane grada, vjerojatno jer ne može neki rođo isfurat te govornice.

to je ustvari dobra ideja. Najviše mi se sviđa što je alternativa monopolu banaka i kartičara sa njihovim bankomatima. Hoćemo i u Zagrebu.

m

New Report

Close