HT pretvara internet u izvoznu platformu, otvorio poslove u Rumunjskoj i Njemačkoj

Autor: Bernard Ivezić , 22. svibanj 2013. u 22:00
Ivan Vidaković, Morley Winograd, Božidar Poldrugač i Slavko Vidović na konferenciji Mipro 2013. u Opatiji

Imamo programere koji imaju ideje i znanje i zato snažno podupiremo startup zajednicu, rekao je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska.

Internet, odnosno proizvodi i usluge koje nastaju na njemu, dobra su platforma za izvoz Hrvatske u budućnosti, izjavio je na otvaranju konferencije Mipro 2013. u Opatiji Božidar Poldrugač, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a.

Kaže da je HT to već radi zahvaljujući razvoju cloud usluga. Navodi da su u Rumunjskoj prodali usluge računalo u cloudu i virtualni server, a interes su pokazali i operateri u Crnoj Gori i Makedoniji.Poldrugač navodi da HT sličan izvozni potencijal vidi u razvoju novog koncepta mreže TerraStream, koja se od lani pilotira u Hrvatskoj, te u razvoju ICT marketplacea."Upravo radimo na pilotu gdje će HT preko naše tehnologije marketplacea izvoziti softversku uslugu Microsoft Office 365 na njemačko tržište, odnosno korisnici od tamo će ga kupovati izravno od HT-a i tu sad radimo na dodanoj vrijednosti koju možemo ponuditi", pojašnjava Poldrugač. Dodaje da HT vidi veliki potencijal u prodaji takvih rješenja kroz DT grupu, ali da bi bio sretan da postoji desetak hrvatskih softverskih aplikacija koje bi također, na sličan način, mogli izvoziti.Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska, ističe da Hrvatska ima veliki potencijal u izvozu koji se temelji na internetu. Navodi da to nije nešto što trebamo tek kreirati već nam se to samo od sebe događa već nekoliko godina.

"Očigledno je da imamo programere koji imaju ideje i znanje, razumiju da se svijet okreće prema aplikacijama na mobilnim uređajima i da potrošači postaju ključni, a u Hrvatskoj sad već imamo niz uspješnih primjera i Microsoft zato snažno podupire startup zajednicu", kaže Vidaković. Navodi primjer osječkog startupa Farmerona, koji je već primio investiciju od 1,4 milijuna dolara iz Silicijske doline. Ali i startupa UX Passiona, koji je 2011. na Svjetskom gospodarskom forumu prenosio Twitter događanja preko svog sustava Wall of Tweets, a isti je sustav koristila Bijela kuća na prvoj američkoj predsjedničkoj debati s Obamom i Romneyjem."Microsoft takvim tvrtkama pruža podršku kroz inovacijske centre u Varaždinu i Splitu, te potičemo startupe da ne stvaraju samo usluge i proizvode, već i procese i poslovne modele koji su jedinstveni i koji će im donijeti globalnu prednost i omogućiti uspješan izvoz", kaže Vidaković. Morley Winograd, bivši savjetnik Ala Gorea i Billa Clintona na području novih tehnologija, ističe da razvoj tehnologija za internet nudi mnogo izvoznih prilika.

"Ispočetka nitko nije predviđao da će Facebook biti uspješan izvozni proizvod, a danas vidimo da on nije uspješan samo u SAD-u već i u državama gdje je imao lokalne konkurente poput Brazila, pa i u državama gdje mu se čak i vlast donekle odupire kao u Kini", kaže Winograd. Navodi da je taj uspjeh dijelom rezultat službene američke politike. Pojašnjava da SAD kroz edukaciju i širenje internetske infrastrukture potiče male i srednje poduzetnike da aktivno koriste tu tehnologiju."Međutim, s jedne strane ne postavljamo regulatorne prepreke, a s druge strane ne dajemo poticaje za korištenje interneta već puštamo da se ta tehnologija sama razvija", kaže Winograd. Dodaje da se takav pristup odražava i na način na koji se u SAD-u regulira intelektualno vlasništvo. 

Inovacije

HT radi na projektu električnih automobila

Hrvatski telekom do sredine 2015. planira zaključiti projekt Mobincity, čiji je cilj razviti tehnologiju koja će omogućiti komunikaciju između električnih automobila. Projekt većinom financira EU, a u njemu uz Institute of Technology and Energy iz Španjolske, kao nositelja projekta, radi još deset institucija i kompanija iz EU. Iz Hrvatske je u projekt uključen još Energetski institut Hrvoje Požar. Ivan Ivanković, stručnjak za razvoj novih poslovanja HT-a, kaže da HT želi biti lider koji pokreće online društvo i digitalno gospodarstvo u Hrvatskoj i regiji.

Komentari (1)
Pogledajte sve

HT sve više liči na Bandića. Rade sve i svašta. Prodaju simpa bonove, izvoze softver, a evo i proizvodit će električna auta….samo ne znam tko razvoj financira, valjda HT marketing….

New Report

Close