Hrvatsko IT tržište do 2020. teško gotovo 10 milijardi kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 18. lipanj 2016. u 10:27
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Lani je domaće IT tržište poraslo 10,8% prema 2014., na 7,13 milijardi kuna.

Hrvatsko informatičko tržište u 2015. je dosegnulo vrijednost od 7,13 mlrd. kn, što je porast u odnosu na godinu prije 10,8%, pokazalo je istraživanje IDC Adriaticsa.

Mjerena u američkim dolarima, IT potrošnja je pala 7% u odnosu na 2014., na 1,04 mlrd. dolara, zbog snažnog jačanja dolara prema kuni. IDC Adriatics očekuje nastavak blagog oporavka IT tržišta i u 2016. U srednjoročnom razdoblju očekuju daljnje jačanje tržišta po prosječnoj godišnjoj stopi od 6,5%o na temelju isporuka hardverskih komponenti, IT usluga i pakiranog softvera, da bi se dosegnula vrijednost od 9,75 milijardi kuna 2020.

"Značajan rast potrošnje na domaćem IT tržištu može se ponajviše pripisati povećanoj prodaji pametnih telefona te skoku vrijednosti serverskog tržišta, ponajprije zahvaljujući pojavi superračunala Bura u Rijeci, a u nešto manjoj mjeri rastu isporuka IT usluga te softverskih aplikacija", ističe regionalna direktorica IDC-a za regiju jugoistočne Evrope  Ana Papež. Kategorije IT usluga i pakiranog softvera zabilježile su porast u odnosu na 2014., u segmentu hardvera najsnažniji skok imale su isporuke pametnih telefona, poslužitelja te ispisnih uređaja, a pala je vrijednost isporučenih tableta.

U ukupnoj vrijednosti domaćeg IT tržišta najveća zasebna kategorija bile su IT usluge s udjelom od 31%, slijede osobna računala s udjelom od 18% te pametni telefoni sa 17 posto. Na tržištu IT usluga vodeću je poziciju zadržao Combis, kao i Microsoft na tržištu pakiranog softvera, a Lenovo i HP lideri su na tržištima računala i ispisnih uređaja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close