Hrvatski softver koji je 20 puta brži od onog kojeg koristi NASA, žele ga i Amerikanci

Autor: Bernard Ivezić , 20. ožujak 2018. u 11:31
Brzi prijem za bržu reakciju na globalne pojave/FOTOLIA

Domaći satelitski softver koji radi 20 puta brže od NASA-ina za potrebe ESA-e je kupio najveći komercijalni satelitski operater na svijetu.

Globalno najbrži softver za preuzimanje podataka sa satelita Blink, koji to radi 20 puta brže od NASA-ina rješenja, dobio je prvog komercijalnog korisnika. Hrvatska tvrtka Amphinicy Technologies, koja je razvila Blink, ugovorila je prvu isporuku, i to za najvećeg komercijalnog satelitskog operatera na svijetu, korporaciju SES.

Tomislav Nakić-Alfirević, voditelj za zemaljska satelitska rješenja u Amphinicyju kaže da je Blink u ranoj fazi komercijalizacije te dodao da je interes pokazala i NASA te drugi igrači. "Amphinicy je potpisao ugovor za prvu isporuku sa SES-om i to za potrebe Europske svemirske agencije (ESA), a isporuka je upravo u tijeku. Usto, prošli tjedan o Blinku smo razgovarali s NASA-om, a zanimljiv je i nizu drugih organizacija", naglašava Nakić-Alfirević.

Ultrabrze veze
Amphinicy je za Blink dobio i drugu potvrdu Unije da predstavlja sam vrh svemirske industrije na Starom kontinentu. U sklopu natječaja Obzor 2020., tzv. SME instrument Faza 2, Unija je hrvatskom proizvođaču svemirske tehnologije dala subvenciju od gotovo 10 milijuna kuna, odnosno 1,3 milijuna eura. Amphinicy se za ta sredstva natjecao s 1200 kompanija iz cijele EU. Prvo je ušao u uži izvor među 120 kompanija, a zatim među njih svega 57 kojima su odobrena sredstva.

Njegovo rješenje Blink, a za koje je primio subvenciju, omogućuje da se postojeće, spore veze za preuzimanje podataka sa satelita pretvore u ultrabrze. Drugim riječima, postojeće svemirske komunikacije na razini dial-up modema Blink pretvara u DSL linije. Sredinom 2015. godine Unija je prvi put odobrila Amphinicyju bespovratna sredstva. Tada je to bilo 50 tisuća eura za pripremu komercijalizacije Blinka, a s novom injekcijom od njega očekuje da će se razgranati u rješenje koje će imati vrlo široku primjenu. 

"Gledajući širu sliku, Blink podržava proces prijema satelitskih podataka na tlu i čini ga jeftinijim, bržim i kvalitetnijim, što onda ima primjenu u mnogim područjima", kaže Nakić-Alfirević. Pojašnjava da im je plan omogućiti trenutačnu obradu satelitskih podataka. To će otvoriti nove mogućnosti za bržu i kvalitetniju reakciju na globalna događanja poput potresa, poplava, migracijskih kriza, ali i u gospodarstvu. Primjerice, otvorit će nove prilike u poljoprivredi, ekologiji i logistici. Nakić-Alfirević dodaje da imaju i još jedan plan. Žele softver, koji je već sada impresivnih 20 puta brži od NASA-inog, učiniti još bržim.

Još će zapošljavati
"Prodaja SES-u za ESA-u jasna je potvrda da je riječ o proizvodu koji je već dostupan na tržištu, ali želimo s njim napraviti još jedan veliki iskorak. Želimo da Blink omogući još višestruko veće brzine prijema pa će nam nova sredstva iz Obzora 2020. omogućiti daljnji razvoj", kaže Nakić-Alfirević. Dodaje da trenutačno broji 40 stručnjaka. "Na ovom projektu trebat će nam 15 ljudi tako da planiramo zapošljavanja", zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close