Hrvatski bitcoin posao u Grčkoj zainteresirao Silicijsku dolinu

Autor: Bernard Ivezić , 06. srpanj 2015. u 08:00
Vedran Kajić, konzultant za bitcoin i osnivač Bspenda (desno) i suradnik Ivan Šimurina/G. Stanzl/PIXSELL

Otkrivši da je prvi bitcoin bankomat u Grčkoj postavio tim stručnjaka iz Hrvatske, suradnju nude Amerikanci.

Jedan od najvećih startup inkubatora u Silicijskoj dolini – Plug and Play Tech Center zainteresiran je za suradnju s hrvatskim bitcoin projektom Bspendom koji je u jeku drame o bankrotu Grčke postavio prvi bitcoin bankomat u toj državi.

Vijest o hrvatskom Bspendu, koji je taj uspjeh postigao u suradnji s američkim partnerom EasyBitom, posljednjih je nekoliko dana obišla svijet preko CNN-a, RT-Russia Todaya pa sve do britanskog Guardiana. Vedran Kajić, konzultant za bitcoin i osnivač Bspenda potvrdio je Poslovnom dnevniku da je primio ponudu za suradnju s kalifornijskim inkubatorom koji je dosad podržao 1200 startupa diljem svijeta i pri tome investirao milijardu dolara. "Iskreno nisam ni znao o kakvom je inkubatoru riječ", kaže Kajić.

Dodaje da nije iznenađen interesom iz SAD-a. Navodi da je u toj državi bitcoin priznat kao imovina, da je njujorška burza NYSE u svibnju pokrenula bitcoin indeks NYXBT te da je iz američke perspektive očigledno da bitcoin polako ulazi u mainstream. "Teško je procijeniti koliko ukupno ljudi na svijetu već posjeduje bitcoin, ali dosad je otvoreno više od dva milijuna bitcoin 'walletea' koji služe za prodaju i kupnju bitcoina", kaže Kajić. U okviru projekta Bspend, i to zajedno s četvero kolega, Kajić je postavio i prvi bitcoin bankomat u Hrvatskoj te jedan na Tajlandu. Iako tvrdi da mu je u planu postaviti bitcoin bankomat u Splitu, a zatim i u Rijeci, ističe da će se ipak prvo usmjeriti na nastavak širenja u Grčkoj.

"Želim postaviti još jedan bitcoin bankomat u Ateni, ali ne na na rubu grada već u središtu", kaže Kajić. Pojašnjava da su Grci tehnoskeptici i da ne vole baš nove tehnologije. No, priča o prvom bitcoin bankomatu kod njih dovela je do ubrzanog educiranja tržišta. "Rezultat zasad ipak nije onakav kakvim ga prikazuju, jer se polako stvara kritična masa korisnika", pojašnjava Kajić. Uz Atenu, cilj Bspenda je otvoriti bankomate na Cipru te u Vijetnamu. Na Cipru će se bankomat vjerojatno postaviti na Sveučilištu, slično kao u slučaju bitcoin bankomata u Rimu koji se nalazi na tamošnjem Ekonomskom fakultetu.

"U Vijetnamu već imam zainteresiranog partnera i tražimo pogodnu lokaciju u Saigonu", kaže Kajić. Navodi da su za širenje broja bitcoin bankomata u Hrvatskoj problem broj potencijalnih korisnika kao i zazor domaćih poduzetnika od tehnologije o kojoj ne znaju mnogo. "Atena ima pet milijuna stanovnika, a Split njih 200 tisuća", naglašava Kajić. Dodaje da unatoč tome na španjolskoj obali ima mnogo bitcoin bankomata. "Tamo su prepoznali da je to dobro za turizam", zaključuje Kajić.

Komentirajte prvi

New Report

Close