Hrvatska ima do 15 tisuća programera u Javi, a traži se još

Autor: Bernard Ivezić , 11. studeni 2014. u 09:33
U svakom trećem oglasu za programera traži se znanje Jave, kaže Branko Mihaljevič/FOTOLIA

IT tvrtke najviše traže programere, a najtraženiji programeri su oni u Javi. Interes pokazao i Ericsson NT.

U Hrvatskoj je trenutačno 10 do 15 tisuća programera u programskom jeziku Java procjena je Hrvatske udruge Java korisnika (HUJAK).

Java programeri ove su godine najtraženija kategorija programera u Hrvatskoj, ali i na svijetu. Najviše su popularnosti Jave pridonijeli širenje Androida, Googlea, Amazona i Red Hata. Prema istraživanju zapošljavanja u IT-u u 2014., koje su provele Algebra, CISEx, HUP i HGK na uzorku od 450 tvrtki, prema metodologiji Europske komisije, 24 posto poslodavaca u Hrvatskoj traži programere u Javi. Branko Mihaljević, predsjednik HUJAK-a kaže da se u njihovu udrugu upravo učlanio Ericsson Nikola Tesla.

"Počeli smo prije tri godine kao udruga programera, a danas imamo 36 tvrtki-članica sa 10 do 500 zaposlenih i samo ove godine učlanilo se 15-ak velikih tvrtki", kaže Mihaljević.Pritomenabraja veće tvrtke Infobip, APIS IT, CROZ, Finu, Sedam IT, Asseco, King ICT i Pet minuta. Mihaljević pojašnjava da, prema njihovoj internoj procjeni, u udruzi okupljaju 1500 Java programera. Na svijetu je, pojašnjava, njih oko devet milijuna. U Americi, primjerice,  plaće Java programera iznosi 100 tisuća dolara godišnje bruto. U Hrvatskoj, neslužbeno, 7,5 do 15 tisuća kuna mjesečno neto, ovisno o znanju i iskustvu. "U Hrvatskoj se Java traži više od Microsoftovih tehnologija, a u svakom trećem oglasu za programera traži se znanje Jave", naglašava.

U to zbraja potražnju za tehnologijama zasnovanim na Javi poput web aplikacija i servisa, pristupa bazama i Andorida. "Nije neobično što je Java najpopularniji programski jezik u Hrvatskoj kad znate da se iza MS.Neta nalazi samo Microsoftov ekosustav, a iza Jave niz velikih tvrtki poput Oraclea, IBM-a, Googlea, Amazona i Red Hata te velika open source zajednica", kaže Mihaljević. Pojašnjava da se u Javi programira sve, od set-up boxova za gledanje TV-a i Blue-Ray čitača preko pametnih kreditnih kartica, bankomata i Android mobilnih aplikacija pa sve do cloud aplikacija i drugih serverskih aplikacija."U svijetu servera je Java nekoliko puta jača od Microsofta, te kao tako važan programski jezik želja nam je da ju počnu učiti djeca u srednjim i osnovnim školama kroz programiranje igara, robota i dronova", zaključuje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Od Jave je možda još popularniji JavaScript. 😉

New Report

Close