Godina je tek na početku, a već se kuha prvi veliki posao: Otvorena javna dražba od 10 milijuna eura

Autor: Bernard Ivezić , 05. siječanj 2019. u 09:34
Foto: Getty Images

Zbog uvjeta ovaj je natječaj otvorio najviše prostora za najmanjeg i najmlađeg operatera Tele2.

Godina je tek na početku, a u telekomunikacijama već se kuha prvi veliki posao. Težak je najmanje 72 milijuna kuna ili gotovo deset milijuna eura, a poboljšat će ponudu 4G mobilnog interneta u idućih par mjeseci.

Telekomunikacijski regulator Hakom tijekom blagdana izazvao je mobilne operatere, otvorivši im priliku da prošire svoj radiofrekvencijski (RF) spektar. RF spektar je poput zračne autoceste za mobilni internet. Što ga operateri, poput HT-a, A1 Hrvatska (bivši Vipnet) i Tele2, imaju više to mogu opslužiti više korisnika i, uvjetno rečeno, ponuditi veće brzine mobilnog interneta. Za razliku od prijašnjih natječaja za RF spektar na kojima su redovito sudjelovala sva tri mobilna operatera, ovo je potencijalno prvi na kojem je Hakom priliku za takmičenje otvorio samo za A1 Hrvatska i Tele2.

Prema informacijama dostupnim Poslovnom dnevniku, prvi je to natječaj za RF u Hrvatskoj, a na kojem se neće moći natjecati HT. Štoviše, ovaj je natječaj otvorio najviše prostora za najmanjeg i najmlađeg operatera Tele2. Hakom je operaterima ponudio tri RF bloka (od 2×5 MHz) u spektru 1965-1980/2110-2170MHz-a na razdoblje od pet godina, tj. do 22. prosinca 2024., uz cijenu od 24 milijuna kuna po bloku. Ponude se predaju iduća tri tjedna, a odluka o dobitnicima regulator će objaviti najkasnije do 15. veljače.

Za sva tri ponuđena RF bloka može se natjecati Tele2, a A1 Hrvatska može se natjecati za jedan od tri RF bloka. U Hakomu pojašnjavaju da je RF spektar ograničeno dobro.  "Ograničenje količine dodijeljenog RF spektra uvedeno je radi poticanja i osiguravanja tržišnog natjecanja u dijelu pružanja usluge širokopojasnog pristupa te kako bi se izbjeglo agregiranje velike količine RF spektra od strane jednog operatora i postigla ravnomjernija raspodjela spektra među postojećim operatorima.

U skladu s postavljenim uvjetima HT se ne može javiti u ovom postupku dodjele", kažu u Hakomu. Sva tri operatera na naš su upit odgovorila da nemaju komentara dok traje natječaj. U Hakomu su pak pojasnili da su zbog zaštite daljnjeg tržišnog natjecanja postavili ograničenje od 140 MHz-a spektra. Drugim riječima, s novim RF blokovima, bilo da zakupe jedan blok (10 MHz-a), dva (20 MHz-a) ili tri bloka (30 MHz-a), niti jedan operater ne može imati ukupno više od 140 MHz-a frekvencija.

"Ukupno dodijeljena količina RF spektra, gledano po pojedinom operateru mreža pokretnih komunikacija, je kako slijedi: HT – 153,8 MHz-a (40,2 posto), A1 Hrvatska – 129,4 MHz-a (33,9 posto) i Tele2 – 99 MHz-a (25,9 posto)", navodi Hakom u pojašnjenju odluke o natječaju. 

Princip dražbe 
Druga zanimljivost ovog natječaja je da 72 milijuna kuna možda neće biti konačan iznos koji će operateri platiti za tri ponuđena RF bloka, odnosno koncesije. Hakom je, naime, ovaj natječaj definirao po modelu javne dražbe. K tome na njoj se, uz postojeće igrače uvijek mogu javiti i neki novi igrači. Međutim, to nije izvjesno. Koliko je pak ponuda pristiglo na natječaj, u Hakomu nisu željeli komentirati. "Postupak je u tijeku i stoga nismo u mogućnosti davati informacije o broju i sadržaju ponuda", navode.

Operateri koji osvoje nove koncesije morat će ih aktivirati u roku od godinu dana tako da na njima ponude usluge za najmanje 10 posto stanovnika Hrvatske, a u roku pet godina za 50 posto stanovnika.

Novi RF blokovi neće biti namijenjeni za 5G barem idućih pet godina. No, u branši pojašnjavaju da to nije problem, jer su nove frekvencije relativno "visoko", odnosno 5G se za početak više isplati puštati na nižim dijelovima spektra, koji sva tri operatera već imaju. U Hakomu dodaju da će uvjeti za 5G, kad se krene s tim, biti strožiji od ovog natječaja. "U kontekstu zahtjeva za 5G, Hakom namjerava postaviti kompleksnije zahtjeve koje uz pokrivanje obuhvaća usporedive i mjerljive elemente kvalitete pružanja usluga", pojašnjavaju u regulatoru.

Skok u korištenju 4G-a
U branši neslužbeno doznajemo da je ovaj natječaj dobar pokazatelj do koje je mjere skočilo korištenje 4G-a, tj. do koje su se mjere stvorile realne tržišne pretpostavke za početak rasprave o uvođenju 5G-a u Hrvatskoj. Do prije koju godinu internetski promet preko mobilnih mreža rastao je do 50 posto, a sad već raste 100 posto godišnje. Prema Hakomu, lani je podatkovni promet u mobilnim mrežama skočio 91,7 posto. U 3. tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani skočio je 97,3 posto. Jedan izvor navodi da je glavni razlog tome ponuda neograničenog interneta, usluga koju je na tržištu uveo Tele2 prisilivši Ht i A1 na odgovor.

Komentirajte prvi

New Report

Close