Hrvatska ima prvi europski grad s ultrabrzim internetom

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 09. ožujak 2016. u 08:03
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Grad s tvrtkama MICRO projekt, Future vision, Dynamic Digital te Institutom R. Bošković stvorio alat za privlačenje gospodarstvenika i zaustavljanje iseljavanja.

Grad Duga Resa je u utorak predstavljanjem projekta "Točka preokreta u razvoju Duge Rese – Duga Resa smart city" označila početak tehnološki napredne i inovativne faze u koju su grad i regija zakoračili uvođenjem širokopojasnog bežičnog interneta brzine do jednog gigabita u sekundi.

 Riječ je o prvoklasnom razvojnom resursu koji zajedno s projektnim i upravljačkim znanjima može podići kvalitetu života cijele Karlovačke županije, pri čemu se ponajprije cilja na gospodarstvenike kojima inovacije ovog tipa omogućavaju podizanje konkurentnosti kako na domaćim, tako i na svjetskim tržištima. Titulu prvoga europskog grada koji se može pohvaliti ultrabrzim Hrvinternetom Dugoj Resi donijela je suradnja Grada s konzultantskim tvrtkama MICRO projekt, Future vision, Dynamic Digital Development ltd te Institutom Ruđer Bošković. 

 

Novosel

Do 2020. 100% stanovništva treba imati brzi Internet.

Spremni za suradnju 
"Želimo zaustaviti iseljavanje naših mladih i omogućiti im da u Dugoj Resi pronađu posao. Takvo što možemo postići isključivo osnaživanjem gospodarstva i upravo smo poduzeli jedan od najvažnijih koraka u tom smjeru", poručio je na predstavljanju Ivan Barišić, gradonačelnik Duge Rese. Tomislav Boljar, dogradonačelnik Duge Rese, najavio je da je Duga Resa svoja znanja i vještine spremna podijeliti s ostatkom Hrvatske. "Vjerujemo da će ova tehnologija zainteresirati u vrlo kratkom vremenu i Ministarstvo uprave, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a posebice Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture", smatra Boljar. 

Ruđer komercijalizira 
Da je riječ o pravoj revoluciji koja će se uskoro zahvatiti sve krajeve Hrvatske, najavio je Mario Novosel, suvlasnik i direktor tvrtke Future Vision. "Ultrabrzi gigabitni i višebitni internet prodrijet će do svih ruralnih i otočnih područja. Do 2020., u skladu s zadacima EU, 100 posto stanovništva treba imati brzi pristup internetu, a njih 50% treba imati pristup internetu još većih brzina", poručio je Novosel. "Informacijske tehnologije jedan su od najpropulzivnijih sektora današnjice, pri čemu Ruđer inovacije pri Institutu Ruđer Bošković predstavljaju posrednike u komercijalizaciji inovacijske kulture", složio se Hrvoje Žnidar, direktor Ruđer inovacija.

 

Boljar

Vjerujemo da će ova tehnologija zainteresirati ministarstva.

Na nebrojene mogućnosti rasta upozorio je i Đuro Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta. "Duga Resa upravo je uklonila 99% razloga zašto ljudi odlaze živjeti u veće gradove poput Zagreba jer sad se odavde svi poslovi mogu jednako dobro i brzo obavljati kao u metropolama", smatra Njavro.  "Naš je cilj pokretanje gospodarstva. Republika Hrvatska uskoro bi, zahvaljujući sinergiji potencijala i potreba javnog sektora, gospodarstva te akademske zajednice, mogla postati središtem tehnološke revolucije", poručio je na kraju Mladen Šimunac, predsjednik Uprave MICRO projekta. 

Komentari (2)
Pogledajte sve


Evo predlazem da zsem presele u dugu resu i naprave o nje hrvatski heidelberg. Samo mi nije jasno cemu obicnom korisniku brzina interneta od giga bita u sekundi. Idemo svi u dugu resu skidati filmove sa torrenta. Bolje bi bilo da su ponudili wim max sa normalnom brzinom a svakom malom poduzetniku dali 1000 kn subvencije ili ih oslobodili recimo poreza na tvrtku od 800kn godisnje

ZSE s ovolikim prometom i brojem transakcija, može sasvim uredno poslovati i na Dolcu, to bi barem bila turistička atrakcija, da se trguje onim starim načinom bez elektroničkih pomagala, mogli bi u ponudu uvrstiti ;jaja, kokoške, sir, kupus, meso, ribu, promet bi se povećao sigurno, a možda bi mogli kome uvaliti ovaj svoj DLKV za nešto jaja i koji kg ribe

Evo predlazem da zsem presele u dugu resu i naprave o nje hrvatski heidelberg. Samo mi nije jasno cemu obicnom korisniku brzina interneta od giga bita u sekundi. Idemo svi u dugu resu skidati filmove sa torrenta. Bolje bi bilo da su ponudili wim max sa normalnom brzinom a svakom malom poduzetniku dali 1000 kn subvencije ili ih oslobodili recimo poreza na tvrtku od 800kn godisnje

New Report

Close