Četiri županije već u projektu lokalne optičke mreže

Autor: Bernard Ivezić , 14. travanj 2013. u 22:00
D. Parić, pom. ministra Uprave za e-Hrvatsku/PIX

Ministarstvo gospodarstva procjenjuje da će za taj posao županije moći povući 85 posto novca iz fondova Europske unije.

Četiri županije već rade na izgradnji lokalnih optičkih mreža, što je jedan od prvih pomaka koji će proizaći iz ujedinjavanja optičke infrastrukture u javnim tvrtkama i tvrtkama koje imaju koncesije nad javnim dobrima, tvrde u Ministarstvu gospodarstva.

Zbog snižavanja cijena međugradskih vodova ti projekti postat će brže isplativiji, objašnjavaju, ne preciziravši, međutim, o kojim je županijama riječ.Darko Parić, pomoćnik ministra Uprave za e-Hrvatsku, kaže da se zasad ne može reći ništa više reći o načinu na koji će Odašiljači i veze (OiV) provesti Vladinu odluku o objedinjavanju državne optike. "OiV ima mjesec dana da sklopi ugovore s državnim tvrtkama i još mjesec dana da predstavi poslovni plan. Dok to ne vidimo, ne može se komentirati više o radu operatera", kaže Parić.Vlada je u četvrtak odlučila da će 8400 kilometara optike vrijedne 1,4 milijarde kuna, a koja se nalazi u raznim državnim tvrtkama, ujediniti državna tvrtka Odašiljači i veze. Ta ponuda neće biti dostupna krajnim korisnicima već isključivo u veleprodaji. Od OiV-a se očekuje da je troškovno usmjeri kako bi od prihoda koji ostvaruje imao dovoljno novca za investiranje u proširenje kapaciteta i gradnju novih kapaciteta.Na lokalnoj razini najaktivniji su u izgradnji optičkih mreža Grad Zagreb i Istarska županija.

Grad Zagreb je preko podružnice Digitalni grad Zagrebačkog holdinga već krenuo u gradnju gradske optičke mreže, a planira i gradnju novih kapaciteta pomoću novca iz fondova EU. Drugi veliki projekt je optička infrastruktura Pitagora u Istri, gdje Županija želi postaviti 250 km optike u šest većih istarskih gradova, čime bi na brzi internet spojila 40.000 kućanstava u toj županiji. Očekuje se da će taj projekt stajati oko 40 milijuna eura i da će do 75 posto troškova pokriti fondovi EU.U Ministarstvu tvrde da će četiri županije koje su krenule u projekte u ruralnim područjima od EU povući još više, do 85 posto novca. Podloga za to je realizacija Vladina investicijskog plana u optiku "teškog" između 7 i12 mlrd. kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close