Europski prvaci: Čakovec jedinstvenom inovacijom postao dom high tech virtualne stvarnosti

Autor: Marta Duić , 20. veljača 2016. u 12:55
Foto: Thinkstock

Međimurskom veleučilištu u Čakovcu cilj je izraditi prvi svjetski funkcionalni prototip nosivog sustava proširene stvarnosti u vanjskome prostoru.

Međimursko veleučilište u Čakovcu pustilo je u pogon LocataNet mrežu za precizno vanjsko pozicioniranje ukupne vrijednosti četiri milijuna kuna. Riječ je o jedinstvenoj inovaciji, dosad najpreciznijoj LocataNet instalacija u cijeloj Europi. Ova tehnologija slična je GPS-u, ali sa zemaljskim satelitima, umjesto "pravih" u Zemljinoj orbiti te sa značajno višom razinom preciznosti, koja će omogućiti virtualnu stvarnost u kojoj mozak korisnika ne može raspoznati koji su stvarni, a koji virtualni objekti oko njega.

"LocataNet sustav je implementiran na bivšem vojnom poligonu u sklopu Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, time da je izvedena tzv. mobilna implementacija, koja omogućuje projektnom timu da brzo i efikasno promijeni lokaciju na kojoj je LocanaNet implementiran. Svakako će nam to koristiti kod daljnjih istraživanja, kroz suradnju s Geodetskim fakultetom, koristiti će se i u geodetskim istraživanjima poput praćenja pomaka i deformacija objekata poput brana, kvalitetnija navigacija vozila i slično", otkrio je Robert Ilijaš, suosnivač Wonderland projekta u sklopu kojeg je organizirana instalacija LocataNet sustav. Cilj je izraditi prvi svjetski funkcionalni prototip nosivog sustava proširene stvarnosti – "augmented realityja", u vanjskome prostoru. 

 

4milijuna

kuna vrijedan je projekt implementacije LocataNeta na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu

Novac iz EU fonda
Nabavka LocataNet mreže te cjelokupni projekt Wonderland, sufinancirani su u sklopu natječaja MZOŠ "Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije" iz strukturnih fondova EU, točnije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa za regionalnu konkurentnost 2007. – 2013. Projekt je službeno pokrenut u listopadu 2014. godine, a nakon što su uspješno dovršene sve administrativne i tehničke pripreme, u prosincu 2015. je uspješno instaliran LocataNet sustav. Ovaj projekt radnim prototipom želi pokazati kako je s današnjom tehnologijom primjena moguća i u prostoru u kojem se osoba može slobodno kretati, što će osigurati potpuno nove i kreativne načine primjene tehnologije proširene stvarnosti, primjerice u turizmu. 

"LocataNet tehnologija je ključni dio projekta Wonderland jer omogućuje apsolutno određivanje pozicije točke u vanjskom prostoru s mnogo većom razinom preciznosti od aktualnih tehnologija, primjerice GPS-a. Konkretno, već tijekom testnog rada postignuta je horizontalna preciznost od 3mm i vertikalna od 6mm i to na poligonu veličine nogometnog igrališta. Takva preciznost omogućuje kvalitetniji prikaz virtualnog  odnosno renderiranog objekta korisniku, odnosno omogućuje da se lakše 'prevari' ljudski mozak i da virtualni objekt izgleda čim stvarniji, što i je dugoročni cilj projekta Wonderland", kaže Ilijaš. Kako kaže, u Europi, prije ove implementacije u Hrvatskoj, postojala je samo jedna slična i to u velikoj finskoj luci, ali hrvatska je  instalacija znatno preciznija.

Sustav koristi američka vojska
"Implementirana LocataNet tehnologija je veliko postignuće za hrvatsku istraživačku zajednicu i velika prilika za hrvatske i regionalne istraživače. Tu tehnologiju trenutno koristi američka vojska za pozicioniranje aviona pri slijetanju u bazi u New Mexicu, koristi je NASA za pozicioniranje dronova, najveći australski rudnik zlata za pozicioniranje strojeva za bušenje i mnogi drugi veliki svjetski sustavi", pohvalio se Ilijaš. 

Komentirajte prvi

New Report

Close