Branson nastavlja sa svemirskim turizmom unatoč nesreći

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. studeni 2014. u 14:06
Reuters

“Svemir je opasan, ali vrijedan truda. Ustrajat ćemo i nastaviti dalje zajedno”, napisao je britanski milijarder.

Richard Branson izjavio je u subotu da će nastaviti svoj projekt svemirskog turizma unatoč nesreći u kojoj je letjelica njegove tvrtke Virgin Galactic eksplodirala na probnom letu u Kaliforniji pri čemu je jedan pilot poginuo, a drugi teško ozlijeđen.

"Svemir je opasan, ali vrijedan truda. Ustrajat ćemo i nastaviti dalje zajedno", napisao je britanski milijarder na internetskoj stranici kompanije dodajući da je "šokiran i tužan" nesrećom u petak nad pustinjom Mojave.

U padu svemirskog broda SpaceShipTwo koji je za Bransona bio znak nade da će svemir postati dostupan široj javnosti, jedan je pilot poginuo a drugi je teško ozlijeđen.

Dužnosnici Nacionalne uprave za zračni promet otvorit će u subotu istragu koja će vjerojatno potrajati danima. Dijelovi letjelice raspršeni su po pustinji Mojave, sjeveroistočno od Los Angelesa, a policija je osigurala mjesto nesreće strahujući da bi neki dijelovi mogli eksplodirati.

To je druga svemirska nesreća u tjedan dana, nakon eksplozije rakete Antaresa koja je hranu i opremu trebala dopremiti na Međunarodnu svemirsku stanicu, svjedočeći o opasnostima povezanim s istraživanjem svemira.

U svemirskom brodu SpaceShipTwo bila su dva pilota a mogao je primiti šest putnika.

Radi se o komercijalnoj inačici prvog privatnog broda SpaceShipOne koji je 2004. dosegnuo granicu svemira i danas je dio stalnog postava nacionalnog muzeja zrakoplovstva i svemira u Washingtonu.

Stotine ljudi već su rezervirale mjesto za suborbitalni let u trajanju od nekoliko minuta u bestežinskom stanju u brodu SpaceShipTwo, plativši predujam na iznos od 200.000 dolara koliko stoji karta, poput američkog glumca Ashtona Kutchera.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close