Vjetropark Danka Končara u RS proradit će u studenome 2015.

Autor: Poslovni dnevnik , 19. prosinac 2014. u 09:51
Bit će ugrađene turbine danskog proizvođača Vestas/FOTOLIA

Vjetropark će godišnje proizvoditi oko 160.000 megavatsati električne energije, što je dovoljno za opskrbu 40.000 kućanstava.

Prvi vjetropark u BiH, na planini Trusini kod Nevesinja u RS, u koju će britanska kompanija Kermas u vlasništvu hrvatskog poduzetnika Danka Končara uložiti oko 150 milijuna maraka, trebao bi biti završen i puštena u rad u studenome 2015. godine, javljaju Nezavisne novine.

Prema prvim najavama vjetropark je trebao biti izgrađen još ove jeseni, ali sada iz koncesionara, nevesinjske tvrtke Eol prvi, čiji je Kermes većinski vlasnik, kažu da će se u sljedećih mjesec dana potpisati ugovori o kupnji opreme i priključku na mrežu, a u rano proljeće nastavit će se građevinski radovi. Vlada RS je tvrtki Eol prvi 2012. dala koncesiju na 30 godina za izgradnju vjetroparka sa 17 turbina na Trusini, ukupne instalirane snage od 51 megavat. Vjetropark Trusina, na nadmorskoj visini većoj od tisuću metara, godišnje će proizvoditi oko 160.000 megavatsati električne energije, što je dovoljno za opskrbu 40 tisuća kućanstava.

 

150milijuna

KM stajat će gradnja vjetroparka Trusina kod Nevesinja

Visina vjetroturbina iznosit će 84 metra s promjerom krilnog rotora od 112 metara.Zlatko Mandžuka, direktor tvrtke Eol prvi, rekao je da su se odlučili za turbine najvećeg svjetskog proizvođača, danskog Vestasa, a ugovor o priključku na mrežu potpisat će s BiH tvrtkom specijaliziranom za takve poslove. U građevinske radove bit će dijelom uključene i lokalne građevinske tvrtke.Prema njegovim riječima, Elektroprijenosu BiH dostavljen je projekt dalekovoda na reviziju, a isto će biti urađeno i s projektom izgradnje trafo-stanice, a ta tvrtka će biti i nadzorni organ pri gradnji priključka vjetroparka Trusina na prijenosnu mrežu.  U Strategiji razvoja energetike u RS do 2030. godine, kao najbolje područje za izgradnju vjetroelektrana navedena je upravo istočna Hercegovina, tj. prostor od Kalinovika do Trebinja.

U cijeloj BiH postoji 17 kompanija koje najavljuju izgradnju 34 vjetroelektrane, od kojih je Trusina jedina u RS, dok su ostale u FBiH. Kada bi sve bile izgrađene zadovoljile bi trećinu godišnjih potreba BiH za električnom energijom. Stručnjaci u BiH vjeruju da će, uz Trusinu, Mesihovina kod Tomislavgrada i Podveležje kod Mostara biti prve vjetroelektrane koje će početi proizvoditi struju.  

Komentirajte prvi

New Report

Close