Ukrajina potpisala novi plinski ugovor s Rusijom s nižom cijenom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. travanj 2015. u 10:30
Foto: Nikola Čutuk / Pixsell

Ukrajina je potpisala novi ugovor s Rusijom o kupnji plina u iduća tri mjeseca koji je istekao u utorak navečer, priopćilo je u četvrtak ukrajinsko ministarstvo energetike.

Ukrajina je potpisala novi ugovor s Rusijom o kupnji plina u iduća tri mjeseca po cijeni od 248 dolara za tisuću kubnih metara nakon što je u prvom kvartalu ove godine plaćala 329 dolara za istu količinu u skladu sa "zimskim paketom" koji je istekao u utorak navečer, priopćilo je u četvrtak ukrajinsko ministarstvo energetike.

Unatoč pobuni proruskih separatista na istoku Ukrajine zbog koje su napeti odnosi između Moskve i Kijeva, dvije strane veže desetogodišnji plinski ugovor potpisan 2009. godine za koji vlade u Kijevu otpočetka tvrde da određuje cijenu koja predstavlja veliki teret za ukrajinsko gospodarstvo.

Osim cijene, posljednjim su ugovorom produženi svi uvjeti "zimskog paketa", navodi ministarstvo.

Ukrajinski plinska tvrtka Naftogaz objavila je u ponedjeljak da je tražila produženje ugovora na godinu dana, ali ruski Gazprom je odgovorio da ga je spreman produžiti na razdoblje od tri mjeseca, do 1. srpnja, preciziravši da je riječ o odluci koju treba donijeti ruska vlada.

Komentirajte prvi

New Report

Close