Zara se odlučila na veliki zaokret u proizvodnji svoje odjeće: “Ova kompanija mora biti pokretač promjena”

Autor: Tomislav Pili , 23. srpanj 2019. u 14:28
Foto: Reuters

Inditex prodaje odjeću u više od 7000 trgovina u 96 država svijeta, a Zarinih trgovina više je od 2000.

Odjeća koja će se kroz nekoliko godina prodavati u trgovinama Zare u potpunosti će biti "zelena", objavio je vlasnik tog brenda, španjolska kompanija Inditex.

Naime, svi materijali Zarine odjeće do 2025. bit će iz organskog i održivog uzgoja ili reciklirani, objavila je kompanija. Španjolski tekstilni div najavio je kako taj cilj namjerava proširiti i na ostale svoje brendove, kao što su Zara Home, Pull & Bear i Bershka. Cilj korištenja materijala iz održivih izvora objavljen je na prošlotjednoj skupštini dioničara Inditexa.

Već do 2023. kompanija namjerava koristiti 90 posto polusintetičkih vlakana pod nazivom viskoza. Izvršni direktor kompanija Pablo Isla izjavio je okupljenim dioničarima kako kompanija mora biti pokretač promjena, i to u cijelom sektoru.

"Održivost je zadatak koji nikada ne prestaje, u koji su uključeni svi u Inditexu i u koji uspješno uključujemo naše dobavljače", dodao je Isla. Međutim, ovo nije jedini "zeleni" cilj kompanije. Do kraja ove godine sve Zarine trgovine postat će "ekološki efikasne". Za Inditex to znači da će smanjiti emisije ugljičnog dioksida, štediti energiju te smanjiti količinu otpada. Inditex također planira do 2025. koristiti 80 posto energije iz obnovljivih izvora za svoje trgovine, distribucijske centre i uredske prostore.

Osim toga, kupci u preko 1300 Inditexovih trgovina već sada mogu odložiti za reciklažu staru odjeću i obuću. Podsjetimo, Inditex prodaje odjeću u više od 7000 trgovina u 96 država svijeta, a Zarinih trgovina više je od 2000. K tome, kompanija prodaje robu putem interneta na 200 svjetskih tržišta. Inače, Inditex nije usamljen u inicijativama za "zeleno" poslovanje. Vlastite ekološke inicijative već su predstavili trgovci poput švedskog H&M-a te Uniqloa.  

Komentirajte prvi

New Report

Close