Ponuda poljskog biznismena Switalskog za Mercator još nepoznata

Autor: Danijela Jozić / VLM , 25. ožujak 2013. u 09:05
Obvezujuće ponude, prema nekim predviđanjima, mogle bi biti već polovicom travnja/PIX

Fond Sowiniec u vlasništvu je jednog od najbogatijih poljskih biznismena Mariusza Switalskog.

Iako već desetak dana traje dubinsko snimanje Mercatora, konzorcij prodavatelja slovenskog trgovačkog lanca je u utrku pustio još jednog potencijalnog kupca: poljski fond Sowiniec FIZ jednog od najbogatijih poljskih biznismena Mariusza Switalskog koji ulaže upravo u trgovačke lance.

Prema informacijama koje je objavio ljubljanski list Finance, poljski je fond potpisao ugovor o povjerljivosti podataka, ali još nije predao neobvezujuću ponudu. Konzorcij prodavatelja (najveći dioničari Mercatora – Pivovarna Laško i banke) iskoristio je tako uobičajeno pravo da u proces prodaje i naknadno pusti druge ulagače. Neobvezujuće ponude za 53 posto Mercatora dali su koncern Agrokor Ivice Todorića te tri fonda rizičnog kapitala – Mid Europa, CVC Capital Partners te Bain Capital. Neslužbeno Agrokor nudi najviše: 130 eura po dionici ili 480 milijuna eura za čitavu slovensku kompaniju. Ponude fondova su nepoznate, ali navodno niže od koncerna Ivice Todorića. Ulazak u igru fonda Mariusza Switalskog jest iznenađenje a možda bi ih moglo biti još jer se šuška da poljski ulagač djeluje zajedno s nekim od konkurenata u devetoj po redu utrci za Mercator.

Potencijalni kupci Mercatora polovicom ovog mjeseca ušli su u due diligence čije je predviđeno trajanje mjesec dana. Nakon toga bi trebale biti predane obvezujuće ponude i lako je moguće da one budu i više i niže – ovisno o tome što će investitori vidjeti tijekom due diligencea. Poljski fond konzorcij prodavatelja smatra strateškim investitorom s obzirom da je Mariusz Switalski osnovao dva najveća trgovačka lanca u Poljskoj (Biedronka i Žabka) koje je u međuvremenu prodao. To i jest njegov princip – da kupi ili osnuje trgovine, razvija ih i potom proda. Žabku je prodao Mid Europi koja se upravo i natječe za Mercator, no navodno nemaju nikavu vezu na ovom natječaju. Češki dio Žabke je pak prodao Tescu.

Switalski se trenutno uglavnom bavi nekretninama a poslovni je put počeo s biznisom kave. Polovicom devedesetih osnovao je veleprodaju koju je kasnije prodao portuglaskom lancu Jeronimo Martins, nakon čega je odmah osnovao diskontni lanac Biedronka. Njega je također prodao Portugalcima. Riječ je o najvećem diskonteru u Poljskoj s više od dvije tisuće trgovina i 37 tisuća zaposlenih. Od 2009. godine Switalski radi na novom projektu: osnovao je tvrtku Czerwona torebka (Crvena torba). Riječ je o vrlo povučenom  biznismenu koji je u zadnjih desetak godina dao samo jedan intervju.

Snimanje 'u zraku'

Virtualna soba za due diligence 

Dubinsko snimanje koje provode četiri kandidata – Agrokor i tri fonda, potpuno je virtualno. Za ponuđače je osigurano posebno mjesto ili tzv. cloud s kojeg svi u isto vrijeme mogu skidati informacije i tim je čitav proces brži i efikasniji. Kad će točno Poljaci ući u dubinsko snimanje, nije poznato. Kako još nije predao neobvezujuću ponudu a zna ponude konkurenata, poljski je fond na neki način u prednosti. No, kad svi budu u poziciji predaje obvezujućih ponuda bit će drugačije ali u svakom slučaju napeto. Neka su predviđanja da bi rok za obvezujuće ponude mogao biti polovicom travnja.  

Komentirajte prvi

New Report

Close