Ponuda poljskog biznismena Switalskog za Mercator još nepoznata

Obvezujuće ponude, prema nekim predviđanjima, mogle bi biti već polovicom travnja/PIX Obvezujuće ponude, prema nekim predviđanjima, mogle bi biti već polovicom travnja/PIX

Fond Sowiniec u vlasništvu je jednog od najbogatijih poljskih biznismena Mariusza Switalskog.

Iako već desetak dana traje dubinsko snimanje Mercatora, konzorcij prodavatelja slovenskog trgovačkog lanca je u utrku pustio još jednog potencijalnog kupca: poljski fond Sowiniec FIZ jednog od najbogatijih poljskih biznismena Mariusza Switalskog koji ulaže upravo u trgovačke lance.

Prema informacijama koje je objavio ljubljanski list Finance, poljski je fond potpisao ugovor o povjerljivosti podataka, ali još nije predao neobvezujuću ponudu. Konzorcij prodavatelja (najveći dioničari Mercatora - Pivovarna Laško i banke) iskoristio je tako uobičajeno pravo da u proces prodaje i naknadno pusti druge ulagače. Neobvezujuće ponude za 53 posto Mercatora dali su koncern Agrokor Ivice Todorića te tri fonda rizičnog kapitala - Mid Europa, CVC Capital Partners te Bain Capital. Neslužbeno Agrokor nudi najviše: 130 eura po dionici ili 480 milijuna eura za čitavu slovensku kompaniju. Ponude fondova su nepoznate, ali navodno niže od koncerna Ivice Todorića. Ulazak u igru fonda Mariusza Switalskog jest iznenađenje a možda bi ih moglo biti još jer se šuška da poljski ulagač djeluje zajedno s nekim od konkurenata u devetoj po redu utrci za Mercator.

Potencijalni kupci Mercatora polovicom ovog mjeseca ušli su u due diligence čije je predviđeno trajanje mjesec dana. Nakon toga bi trebale biti predane obvezujuće ponude i lako je moguće da one budu i više i niže - ovisno o tome što će investitori vidjeti tijekom due diligencea. Poljski fond konzorcij prodavatelja smatra strateškim investitorom s obzirom da je Mariusz Switalski osnovao dva najveća trgovačka lanca u Poljskoj (Biedronka i Žabka) koje je u međuvremenu prodao. To i jest njegov princip - da kupi ili osnuje trgovine, razvija ih i potom proda. Žabku je prodao Mid Europi koja se upravo i natječe za Mercator, no navodno nemaju nikavu vezu na ovom natječaju. Češki dio Žabke je pak prodao Tescu.

Switalski se trenutno uglavnom bavi nekretninama a poslovni je put počeo s biznisom kave. Polovicom devedesetih osnovao je veleprodaju koju je kasnije prodao portuglaskom lancu Jeronimo Martins, nakon čega je odmah osnovao diskontni lanac Biedronka. Njega je također prodao Portugalcima. Riječ je o najvećem diskonteru u Poljskoj s više od dvije tisuće trgovina i 37 tisuća zaposlenih. Od 2009. godine Switalski radi na novom projektu: osnovao je tvrtku Czerwona torebka (Crvena torba). Riječ je o vrlo povučenom  biznismenu koji je u zadnjih desetak godina dao samo jedan intervju.

Snimanje 'u zraku'

Virtualna soba za due diligence 

Dubinsko snimanje koje provode četiri kandidata - Agrokor i tri fonda, potpuno je virtualno. Za ponuđače je osigurano posebno mjesto ili tzv. cloud s kojeg svi u isto vrijeme mogu skidati informacije i tim je čitav proces brži i efikasniji. Kad će točno Poljaci ući u dubinsko snimanje, nije poznato. Kako još nije predao neobvezujuću ponudu a zna ponude konkurenata, poljski je fond na neki način u prednosti. No, kad svi budu u poziciji predaje obvezujućih ponuda bit će drugačije ali u svakom slučaju napeto. Neka su predviđanja da bi rok za obvezujuće ponude mogao biti polovicom travnja.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve