U Švedskoj eksperiment sa šestosatnim radnim vremenom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. travanj 2014. u 10:06
Foto: Thinkstock

Gradska uprava švedskoga grada Göteborga provest će eksperiment sa šestosatnim radnim vremenom uz punu plaću, nadajući se da će uspjeti smanjiti bolovanja, potaknuti učinkovitost na poslu te u konačnici uštedjeti.

Gradska uprava švedskoga grada Göteborga provest će eksperiment sa šestosatnim radnim vremenom uz punu plaću, nadajući se da će uspjeti smanjiti bolovanja, potaknuti učinkovitost na poslu te u konačnici uštedjeti državi novac.

"Smatramo da je vrijeme da se ovome pokušaju u našoj zemlji pruži šansa", rekao je zamjenik gradonačelnika Göteborga Mats Pilhem za novinski portal The Local.

Objasnio je da će gradska uprava odsad rad organizirati kroz dva odjela te da će imati pokusnu skupinu i kontrolnu skupinu. Zaposlenici jedne radit će šest, a zaposlenici druge grupe osam sati dnevno. Za svoj rad radnici iz obiju grupa dobivat će istu plaću.

"Na kraju ćemo usporediti rad grupa i nastojati utvrditi kakva je razlika. Očekujemo da će osoblje pribjegavati rjeđim bolovanjima te da će se oni koji budu radili kraće psihički i fizički osjećati bolje", rekao Pilhem dodavši kako se nada da bi skraćeno radno vrijeme moglo otvoriti i nova radna mjesta, jer se uvjerio da su zaposleni koji rade osam sati često manje učinkoviti.

Također je spomenuo da je šestosatno radno vrijeme nedavno testirano u jednoj tvornici automobila u Göteborgu te da je pokazalo dobre rezultate.

"Na ovome smo dugo radili i naš eksperiment nije smišljen zbog predstojećih izbora", rekao je Pilhem, odgovarajući na kritike oporbe koja smatra da je riječ o populističkom triku prije izbora.

Komentari (3)
Pogledajte sve

u Hrvatskoj se duži niz godina prilično uspješno eksperimentira sa trosatnim radnim vremenom, neke službe koje su naprednije već polako prelaze na dvosatno

Revolucionarno i jedino rješenje za svijet. 4 smjene po 6 sati …
pogotovo za državnu službu koja bi konačno bila na raspolaganju a dopustilo bi se da neko radi i dava posla za dvije plaće. Dosadašnji rad pretvorio se u jednu smjenu od 9 do 19h. Jedino riješenje za spas zdravstva je zadovoljni radni ljudi sve ostalo je krpanje.

Goeteborga, Göteborga, Gotenburga
sramotan članak i sramotno je da se takvo nešto događa u novinarstvu. čak i nelektorirani članak bi trebao biti suvislo napisan.

New Report

Close