U RS privatizaciju čekaju 184 državne tvrtke, u FBiH 240

Autor: Poslovni dnevnik , 04. ožujak 2015. u 11:42
Zastoj u prodaji poduzeća u vlasništvu države u BiH traje desetak godina

Osam poduzeća, na temelju odluke vlade RS, do daljnjeg neće biti privatizirano budući da je ocijenjeno da imaju strateški značaj.

Privatizacija je u BiH došla na pola puta i teško se kreće naprijed. Prema podacima Agencije za privatizaciju Federacije Bosne i Hercegovine, više od 50 posto državnog kapitala još nije privatizirano.

To je oko 240 poduzeća na području deset kantona. Osim zastoja u privatizaciji, koji je prisutan u posljednjih devet godina, agencije imaju financijskih poteškoća. A situacija je, prema njihovim podacima, najteža u agencijama na području Unsko-sanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona. Prije gotovo sedamnaest godina, na području Zeničko-dobojskog kantona bilo je 205 tvrtki, a sada su za privatizaciju preostale 54, od kojih je većina ili u stečaju ili blizu toga. U posljednje tri godine niti jedna tvrtka nije prodana na aukciji.  

 

29,82posto

iznosio je udio RS u Čajevcu, jednoj od četiri tvrtke privatizirane 2014.

Ništa bolje s privatizacijom nije niti u drugom BiH entitetu, Republici Srpskoj. Samo četiri poduzeća privatizirana su prošle godine, iako kupce državnih poduzeća čekaju 184 tvrtke, od koji su 40 u relativno dobrom stanju, dok su ostale u postupku stečaja ili likvidacije. U Investicijsko-razvojnoj banci (IRB), koja je zadužena za prodaju državnih tvrtki, tvrde da su lani na burzi u Banja Luci prodali državni udio u tri tvrtke, u Krajini Borac u kojoj je RS bila vlasnik 21,66 posto osnovnog kapitala, Čajavcu s državnim vlasničkim udjelom od 29,82 posto i Čajavec-SIP-u gdje je država imala 30 posto udjela.

Vlada RS je neposrednim odabirom kupca privatizirala strateško preduzeće Tehnički remont iz Bratunca.  U IRB-u RS kažu da je neatraktivnost poduzeća glavni razlog zastoja u privatizaciji. "Problem je njihova prezaduženost, neriješeni imovinsko-pravni odnosi, neatraktivan proizvodni program i amortizirana oprema, a u pojedinim slučajevima i zaokružena vlasnička struktura u kojoj dominira jedan većinski vlasnik", rekli su u IRB-u. Osam poduzeća na temelju odluke vlade RS do daljnjeg neće biti privatizirano budući da imaju strateški značaj, a to su Elektroprivreda RS, Šume RS, Aerodromi RS, Pošte Srpske, Lutrija RS, Putevi RS, Olimpijski centar Jahorina i Srpska novinska agencija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close