Tvrtke vrijedne 73 milijarde eura napuštaju Kataloniju

Autor: Tomislav Pili , 09. listopad 2017. u 15:27
Caixabank najveća je katalonska i treća španjolska banka po veličini / REUTERS

Mogućnost daljnje eskalacije krize zabrinjava korporativni sektor.

Predvođene bankama koje se boje daljnjeg potonuća burzovne vrijednosti i mogućeg povlačenja štednih depozita, sve više kompanija najavljuje odlazak iz Katalonije. Nakon što je Caixabank, najveća regionalna banka koja na nacionalnoj ljestvici zauzima treće mjesto objavila kako razmatra selidbu iz Katalonije, na to se odlučio i Sabadell. Ta druga po veličini katalonska i peta španjolska banka najavila je u petak selidbu na istok zemlje, u grad Alicante.

Kako sada stvari stoje, banke nisu usamljene u strahovanjima što će se dogoditi nakon što katalonski parlament proglasi neovisnost od Španjolske. Prema napisima tamošnjeg tiska, selidbu razmatra i kompanija Gas Natural, zatim Abertis Infraestructuras te Grupo Catalana Occidente. Radi se o kompanijama ukupne tržišne vrijednosti od 40 milijardi eura. Ako se ubroji kapitalizacija Caixe od 24 milijarde eura i Sabadella od devet milijardi eura, iz sjeveroistočne regije odlazi 73 milijarde eura tržišne vrijednosti. Izvori Financial Timesa bliski Caixabank ističu kako se vodstvo pribojava da će objava deklaracije o neovisnosti izazvati žestoku reakciju vlade u Madridu, destabilizirati glavni grad Barcelonu, ali i cijelu regiju.

“Novac i strah ne idu zajedno”, istaknuo je izvor iz Caixe. Banku Sabadell šokirao je nagli pad cijene njezinih dionica tijekom prošloga tjedna te strahuje od odljeva štednje, pojašnjavaju izvori iz te banke. No, odluka o selidbi dijelom je motivirana i željom da banka i dalje ostane pod nadzorom Europske središnje banke i tako osigura regulatorni kontinuitet, dodaju izvori. Podsjetimo, izvanrednu sjednicu katalonskog parlamenta najavljenu za danas, a koja bi trebala iznjedriti deklaraciju o neovisnosti zabranio je španjolski Ustavni sud. 

Komentirajte prvi

New Report

Close