Turci žele terminal u Pločama, ali uz monopol i bez radnika

Autor: Darko Bičak , 12. rujan 2013. u 20:00
Vrijednost Naftnih terminala FBiH procjenjena je na oko 350 milijuna eura

Turski Yes Energy Sistems spreman je uložiti do 10 milijuna eura u podizanje kapaciteta Naftnih terminala Federacije BiH u luci Ploče.

Turska tvrtka Yes Energy Systems željela bi preuzeti Naftne terminale Federacije Bosne i Hercegovine (NTF) u hrvatskoj luci Ploče na rok od 30 godina, no samo pod uvjetom da im se osigura monopolistička pozicija na tržištu.

Naime, kako piše sarajevski dnevnik Dnevni avaz, Yes Energy je svoje namjere predstavio vladi Federacije BiH još u travnju. U prvom pismu namjere, koje je istodobno poslano vladi i upravi Naftnih terminala u Pločama, stoji da je turska kompanija spremna uložiti osam do 10 milijuna eura u obnovu skladišnih kapaciteta, cjevovoda i operativnih sistema u Pločama.

Podizanje kapaciteta

No, investitor ne želi prihvatiti nikakve postojeće dugove NTF-a, kako prema državi i dobavljačima, tako ni prema radnicima. Samo nekoliko dana kasnije Turci su poslali još jedno pismo na adresu direktora terminala Rasima Kadića prema kojem je Yes Energy Systems spreman prihvatiti postojeće obveze terminala u ukupnom iznosu od 66,4 milijuna kuna. Kako prenosi Dnevni Avaz, u dopisu koji potpisuje Melih Tahiroglu, vlasnik turske korporacije, navodi se da je spreman započeti ulaganje u terminal i spremnik za ukapljeni naftni plin kapaciteta od 3000 metričke tone radi postizanja kapaciteta od 15.000 metričkih tona u roku od pet godina.

 

66,4milijuna

kuna ukupne su obveze Naftnih terminala FBiH

No, Turci navode da im, kako bi bili u mogućnosti ispuniti preuzete obveze, bosansko-hercegovačko poduzeće NTF mora biti predano bez zaposlenika te bez ikakvih provizija, doprinosa ili obveza prema njima. Jedan od uvjeta za preuzimanje terminala je i da dobiju jamstvo vlade FBiH da će biti zabranjen uvoz naftnih proizvoda u Federaciju BiH brodskim prometom osim putem terminala NTF-a. U međuvremenu su predstavnici Yes Energy Systemsa razgovarali o ulaganjima u energetski sektor s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem te u više navrata s ministrom energije i rudarstva Erdalom Trhuljem, navodi Avaz. Naftni terminali Federacije (NTF) u luci Ploče u Hrvatskoj, već nekoliko godina posluju s ozbiljnim teškoćama koje u najvećoj mjeri proizlaze iz odluke bivšeg menadžmenta kompanije raskine dugogodišnji ugovor o najmu s britanskom naftnom kompanijom Deltagrip. Taj spor završio je arbitražom pred Međunarodnom trgovinskom komorom koja je presudila u korist Britanaca, a NTF-u naložila isplatu odštete od 9 milijuna dolara. I nakon izbacivanja Deltagripa NTF je u kratkom periodu bio u najmu turske kompanije Turkoil, no i ta suradnja prekinuta je zbog nepodmirenih financijskih obveza. Poslovne odluke su bile toliko loše da je tvrtka iz Ploča u nekoliko navrata bila pred stečajem. Spasila se zahvaljujući financijskoj injekciji vlade FBiH od gotovo 20 milijuna KM-a.

Spas od stečaja

Terminali u Pločama su jedino bosanskohercegovačko skladište za tekuća goriva na obali Jadranskog mora i imaju stratešku važnost za BiH u slučaju poremećaja na globalnom tržštu naftnih derivata. NTF posjeduju 12 skladišta ukupnog kapaciteta 81.200 tona. Uprava procjenjuje vrijednost tvrtke na oko 350 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close