Trump pokrenuo svjetski trgovinski rat koji prijeti golemim štetama za cijeli svijet

Autor: Poslovni.hr , 09. ožujak 2018. u 10:06
Foto: Reuters

Trgovinski rat potaknut uvođenjem Trumpovih “kaznenih carina” na robu koja se uvozi u Ameriku ugrozit će čak 1,6 milijuna radnih mjesta u Njemačkoj.

Donald Trump pokrenuo je sinoć svjetski trgovinski rat. Potpisao je dekret kojim uvodi kaznene carine na uvoz čelika i aluminija od 10 i 25 posto, Trumpov trgovinski rat, kojeg je napustio i glavni ekonomski savjetnik Gary Cohn, prijeti golemim štetama za cijeli svijet, piše Večernji list.

I nama poznati njemački IFO institut (radili su program ekonomskih reformi po narudžbi HDZ-a) napravio je projekciju što bi to značilo za njemačku ekonomiju. Trgovinski rat potaknut uvođenjem Trumpovih “kaznenih carina” na robu koja se uvozi u Ameriku ugrozit će čak 1,6 milijuna radnih mjesta u Njemačkoj. Milijun radnih mjesta vezanih za izvoz u Ameriku izravno bi bilo pogođeno Trumpovim carinama, a još 600 tisuća u američkim tvrtkama koje posluju u Njemačkoj.

Brookings, washingtonski think tank, donio je projekciju kako bi najavljene Trumpove tarife utjecale na nacionalne BDP-e. Projekcija je rađena na carinama od deset posto – Amerika bi izgubila 1,3 posto BDP-a, Kina 4,3 posto, Njemačka 3,8 posto, ostatak eurozone 2,9 posto…

Kako će uvođenje novih tarifa utjecati na krajnje cijene? Trumpov ministar trgovine Wilbur Ross tvrdi da će limenka juhe koja sada stoji 1,99 dolara poskupjeti tek za 2,6 penija, zbog uvođenja carina na aluminij. Šef nacionalnog trgovinskog vijeća Bijele kuće Peter Navarro tvrdi kako će six-pack piva poskupjeti tek jedan cent, automobili prosječno za 45 dolara.

Ipak, malo tko vjeruje da će sve proći tek tako. Primjerice, kada je Trump nedavno objavio da se uvode tarife na kućanske uređaje i solarne panele, korejski je LG u internom memorandumu najavio porast cijena svojih perilica i sušilica za 15 do 20 posto. CNN procjenjuje kako će u Americi u slučaju uvođenja tarifa na aluminij poskupjeti sve što je od njega napravljeno, pivo u limenci, automobili, pa i palice za bejzbol.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“trgovinski rat”… a valutni rat smo zaboravili? znate, onaj od pred koju godinu? više nije in?

dirljiva je briga poslovnog za jadne amere kojima će poskupiti lienka piva

New Report

Close