Analitičari tvrde: Za 'preživljavanje' Huaweija ključna je jedna tvrtka

Huawei može proizvoditi do kraja godine/REUTERS Huawei može proizvoditi do kraja godine/REUTERS

Američki predsjednik otvorio mogućnost rješenju spora s kineskom kompanijom.

Investitori na globalnim burzama u petak su pozdravili mogućnost da se američki spor sa Huaweijem riješi kroz trgovinski sporazum sa Kinom, kako je sugerirao američki predsjednik Donald Trump.

Iako je vodećeg svjetskog proizvođača telekomunikacijske opreme ocijenio "vrlo opasnim sa sigurnosne točke gledišta", Trump je krajem prošlog tjedna kazao kako "može zamisliti da Huawei bude uključen u nekom obliku u trgovinski sporazum", prenose agencije.

Trump je tako donekle ublažio ranije izjave državnog tajnika Mikea Pompea koji je optužio osnivača Huaweija, Rena Zhengfeija da je lagao kako kompanija nema veze s kineskom vladom. Pompeo je također odbacio Renove tvrdnje po kojima njegova tvrtka nikada neće dijeliti korisničke podatke i dodao kako vjeruje da će više američkih tvrtki prekinuti veze s tehnološkim divom. Kina je u petak osudila Pompeove izjave ocijenivši ih kao širenje "glasina".

"Nedavno su neki američki političari neprestano izmišljali glasine o Huaweiju, ali nikada nisu dali jasne dokaze koje su zemlje zatražile", izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang na upit o Pompeovim primjedbama. Dok traje američko-kineski trgovinski rat, Huawei prema procjenama investicijske tvrtke CLSA ima dovoljne zalihe elektroničkih komponenti da nesmetano proizvodi pametne telefone do kraja godine, piše CNBC.

Prema tvrdnjama analitičara Sebastiana Huoa, za "preživljavanje" Huaweija ključna je tajvanska tvrtka TSMC koja je dobavljač komponenti za HiSilicon, Huaweijevu tvrtku-kćer koja ga opskrbljuje sa 90 posto dijelova za uređaje. TSMC je krajem prošloga tjedna poručio kako njegove isporuke Huaweiju za sada nisu ugrožene američkom zabranom isporuke elektroničkih dijelova bez odobrenja Washingtona.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve