Total i E.ON povlače se iz projekta TAP

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. lipanj 2014. u 12:40
Thinkstock

Informaciju je potvrdio viši dužnosnik u SOCAR-u koji je želio ostati neimenovan. U Totalu i E.ON-u nisu bili dostupni za komentar.

Francuski Total i njemački E.ON planiraju se povući iz projekta izgradnje Transjadranskog plinovoda (TAP) koji bi trebao smanjiti ovisnost Europe o ruskom plinu, kazali su dužnosnici azerbajdžanske energetske kompanije SOCAR.

"Total i E.ON planiraju se povući iz projekta TAP", kazao je novinarima na marginama konferencije za plin i naftu u azerbajdžanskoj prijestolnici Bakuu Vagif Alijev, čelnik odjela za investicije u SOCAR-u, ne navodeći pojedinosti.

Informaciju je potvrdio viši dužnosnik u SOCAR-u koji je želio ostati neimenovan. U Totalu i E.ON-u nisu bili dostupni za komentar.

Projekt izgradnje TAP-a ima za cilj do kraja ovoga desetljeća početi isporučivati plin s azerbajdžanskih polja Shah Deniz II u Kaspijskom moru. Riječ o jednom od najvećih polja plina u svijetu, podsjeća Reuters.

Plinovod dug 870 kilometara povezao bi se s Transanatolijskim plinovodom (TANAP) blizu tursko-grčke granice u Kipoi a prelazio bi preko Grčke, Albanije i Jadranskog mora do juga Italije.

Dioničari TAP-a s udjelom od po 20 posto su britanski British Petroleum (BP), SOCAR i norveški Statoil, a slijede belgijski Fluxys, sa 16-postotnim udjelom, Total s 10-postotnim, E.ON s 9-postotnim, te švicarski Axpo s 5-postotnim udjelom.

Hrvatska će se priključiti tom projektu Jadransko-jonskim plinovodom (IAP), koji će se graditi od Splita do albanskog grada Fiere.

Komentirajte prvi

New Report

Close