Svakom Fincu isplaćivat će se 800 eura mjesečno, bez ikakvih uvjeta?

Autor: Poslovni.hr , 08. studeni 2015. u 09:59
Foto: Thinkstock

Finska bi mogla postati prva država koja će stanovnicima uplaćivati minimalni osnovni dohodak neovisno tome imaju li posao ili nemaju.

Službenik finskog ministarstva za socijalna pitanja, poznat kao KELA, rekao je da bi svaki Finac mogao dobiti po 800 eura mjesečno, neoporezivo. 

Kako se navodi sve bi najprije trebalo započeti pilot projektom kojeg pokreće vlada, a u eksperimentalnoj fazi ta pomoć će iznositi iznositi 550 eura, a kasnije kada bi se projekt primijenio u potpunosti – oko 800 eura mjesečno. KELA bi prijedlog, piše Bloomberg, trebala predstaviti do studenog iduće godine, ali on mnogima za sada zvuči nerealno. 

Finska ekonomija bila je u recesiji skoro neprekidno od sredine 2012. godine, trenutno se ne prognozira rast. Na gospodarstvo je loše djelovao i pad Nokije kao lidera na tržištu mobilnih telefona. Ako bi se izdvajalo 800 eura mjesečno za svakog Finca, to bi državu koštalo 52, 2 milijarde eura godišnje, a proračunom su predviđeni prihodi od 49,1 milijarde eura za 2016. godinu.

Projekt minimalnog osnovnog dohotka nije prošao ni u bogatijim zemljama poput Švicarske, ali u Finskoj je situacija drugačija, jer on uživa veliku podršku političke i opće javnosti. 

U nedavno provedenom istraživanju 69 posto ispitanika podržalo je plan uvođenja minimalnog osnovnog dohotka uz zaključak da bi 1.000 eura bio primjeren iznos. I među političkim strankama postoji široka podrška za ovu ideju, a premijer Juha Sipila ideju smatra privlačnom i vjeruje da bi njezina primjena mogla pojednostaviti sustav socijalne skrbi. 

Prosječan dohodak u Finskoj iznosi oko 3.000 eura mjesečno, što je daleko više od 800 eura minimalnog osnovnog dohotka kojeg predlaže KELA zbog čega se vjeruje da on ne bi potaknuo Fince da manje rade. Povećanje stope nezaposlenosti na 11 posto uključilo je alarme u Finskoj, a ideja o minimalnom osnovnom dohotku postala je još privlačnijom. Pitanje je samo hoće li država biti u stanju to financirati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close