Stranci u Sloveniji više zapošljavaju 
i bolje plaćaju

Autor: Poslovni.hr , 07. rujan 2017. u 14:11
Foto: Thinkstock

Prosječan zaposlenik u stranoj tvrtki 2015. zaradio je 17 posto više nego radnik u slovenskom poduzeću.

Inozemni poduzetnici u Sloveniji otvaraju nove tvrtke brže od domaćih i mogli bi sami brinuti za rast zaposlenosti. Svoje zaposlenike plaćaju bolje, ali unatoč tome njihovi troškovi rada predstavljaju im manji teret u odnosu na prihode, piše portal Siol.net. U 2015. godini broj poduzeća u Sloveniji u odnosu na 2014. godinu porastao je za 3,6 posto. Od toga je na godišnjoj razini bilo 3,3% poduzeća pod slovenskom kontrolom, a oko devet posto tvrtki pod inozemnom kontrolom. Uspoređujući podatke o broju tvrtki iz 2010. godine, razlika između udjela novootvorenih tvrtki stranih vlasnika u odnosu na slovenske vlasnike još je veća. U 2015. godini, u usporedbi s 2010. godinom, samo 15% je više tvrtki sa slovenskim vlasnicima, a 70% je više stranih tvrtki.

Povećanjem broja novoosnovanih stranih poduzeća posao je dobilo i više radnika. Unatoč stalnom porastu broja domaćih tvrtki smanjen je broj zaposlenih. To svjedoči o trendu otvaranja malih poduzeća s malo zaposlenih, posebno neovisnih poduzetnika.

Rastu prihodi od prodaje

U 2015. godini broj zaposlenih u tvrtkama slovenskih vlasnika smanjio se za 0,2 posto u odnosu na godinu 2014. godinu, a u usporedbi sa 2010. godinom za više od 14 posto. U međuvremenu, povećan je broj zaposlenih u stranim tvrtkama. U njima se broj zaposlenih stalno povećava nakon 2010. godine. U 2015. godini broj zaposlenika porastao je za skoro devet posto na godišnjoj razini, a gotovo za pola od 2010. godine. Strane tvrtke također su se “pobrinule” za ukupan rast prihoda od prodaje. Ukupni prihodi od prodaje stranih poduzetnika stalno se povećavaju od 2010. godine, a povećani su za više od trećine u odnosu na 2010. Te godine inozemne tvrtke ostvarile su 24% svih prihoda kompanija u Sloveniji, dok je udio u 2015. godini porastao na preko 30%.

Inozemna poduzeća u Sloveniji brzo zapošljavaju jer povećavaju svoje prihode od prodaje, koji se po zaposleniku smanjuju svake godine nakon 2011. godine. U usporedbi sa 2010. godinom, zarada po zaposlenom u poduzećima u stranom vlasništvu smanjena je za gotovo sedam posto. Nasuprot tome, u slovenskim tvrtkama, u kojima je broj zaposlenika u tom razdoblju smanjen, bilježe rast prihoda po zaposleniku od 2010., a 2015. je bio veći gotovo za petinu u odnosu na 2010. godinu.

Prednjače Nijemci

Prosječan zaposlenik u stranoj tvrtki 2015. zaradio je 17 posto više nego radnik u slovenskom poduzeću. Unatoč tome, u inozemnim tvrtkama troškovi rada predstavljaju manji teret, u 2015. godini razlika je u odnosu na domaće tvrtke iznosila dva posto. Najveći udio stranih kompanija djeluje u sektorima trgovine, održavanja i popravljanja motornih vozila i građevinarstva. Najaktivniji u slovenskom poduzetništvu su Nijemci koji zapošljavaju petinu zaposlenika i i ostvaruju petinu prihoda u odnosu na sve strane tvrtke. U obje kategorije slijede Austrija i Hrvatska.

Najveći udio tvrtki u Sloveniji imaju Srbi, Talijani i Rusi, a među zemljama koje imaju najveći porast broja zaposlenih nalaze se Izrael i Rusija, kojima se priključila Poljska. Najveći porast prihoda od prodaje po zaposlenika bilježe tvrtke u vlasništvu Španjolaca, a slijede one u vlasništvu Srba i Izraelaca.     

Komentirajte prvi

New Report

Close