Stan od 1,56 m² iznajmljivao 15 godina po cijeni od 330 eura, sada ga je snašla zaslužena kazna

Autor: Poslovni.hr , 16. travanj 2015. u 10:48
Foto: Thinkstock

Kazna je izrečena zbog iznajmljivanja stambenog prostora sa nehumanim uvjetima za život.

Sud u Parizu kaznio je sa preko 10.000 eura vlasnika stana od 1,56 metara kvadratnih, koji je 15 godina iznajmljivao taj prostor na mansardi.

Stan je iznajmljivan po cijeni od 330 eura mjesečno, a kažnjena je i agenciju koja je iznajmila taj prostor kao stambeni. 

Tužbu protiv vlasnika mikro stana, u koji jedva stane madrac, pipa i sudoper, podnijela je humanitarna zaklada prije godinu i po dana zbog izdavanja stambenog prostora sa nehumanim uvjetima za život, bez kupaonice i zahoda, prenosi AFP.  U tom "stanu" živio je 15 godina sada 50-godišnji samac, plaćajući mjesečnu stanarinu od 330 eura. Ovo je do sada nezabilježeno mali prostor koji je iznajmljivan kao stambena jedinica u Parizu.

Vlasnik stana mora po odluci suda platiti stanaru 10.000 eura zbog nanošenje materijalne štete, 1.000 eura zbog nanošenja duševne boli i 815 eura za troškove selidbe. Zaklada je tražila da vlasnik plati odštetu njenom štićeniku, koji joj se obratio za savjet po nagovoru susjeda, u visini 19.000 eura kao naknadu za stanarinu koju je platio u posljednjih pet godina, kao i 5.000 eura za nanošenje duševne boli. 

Zaklada trenutno istražuje preko 35 slučajeva izdavanja stanova ispod devet kvadratnih metara. Dekretom francuske vlade od 30. siječnja 2002. zabranjuje se iznajmljivanje stana površine manje od devet kvadratnih metara i visine ispod 2,20 metara.

Komentari (3)
Pogledajte sve

A što je s budalom koja je pristala na takve uvjete najma, zar je to napravio pod prijetnjom oružjem, skroz blesavo.

a zasto samo 10.000?
Trebalo mu je oduzeti sve sto je zaradio (s kamatom!) i onda jos napenaliti kaznu za to povrh svega.

kad bi suci donosili ovakve presude u hrvatskoj, ljudi bi ih zavoljeli.

New Report

Close