Srbija će Ballmeru ponuditi da investira, hoće li i Hrvatska?

Autor: Bernard Ivezić , 04. studeni 2013. u 11:58
Photo: Filip Brala/PIXSELL

Zagreb će u ponedjeljak popodne posjetiti Steve Ballmer, izvršni direktor najveće američke softverske kompanije Microsofta. Microsoft je prema Fortune500, 35. najveća kompanija na svijetu što posjetu Ballmera daje posebnu težinu.

Zagreb će u ponedjeljak popodne posjetiti Steve Ballmer, izvršni direktor najveće američke softverske kompanije Microsofta. Microsoft je prema Fortune500, 35. najveća kompanija na svijetu što posjetu Ballmera daje posebnu težinu. Naime, za razliku od Billa Gatesa, koji Hrvatsku već godinama posjećuje isključivo turistički, Ballmer dolazi u poslovni posjet. Drugim riječima, ovo je posjet najmoćnijeg biznismena Hrvatskoj dosad.

Prije posjeta Zagrebu, Ballmer ima zakazan poslovni susret u Beogradu i tamo se očekuje da će Vlada Srbije američkom biznismenu ponuditi da napravi novu investiciju u njihovu zemlju. Podsjetimo, Microsoft je u Srbiji već investirao u razvojni centar Microsoft Development Center Serbia koji u prosjeku zapošljava 80-tak stručnjaka-programera i koji je radio na dijelovima Windowsa 7, novom Officeu i SQL Serveru 2012. Takvih razvojnih centara Microsoft ima vrlo malo na svijetu po čemu je Srbija globalno jedan od ključnih centara za razvoj Microsoftovog softvera.

Srbija traži još investicija

Milivoje Mihajlović, direktor odjela za odnose s javnošću Vlade Srbije izjavio je za srpski Blic da su se srpski predstavnici već susreli s Ballmerom u Seattleu i da je ovaj drugi posjet nastavak privlačenja investicija u IT u Srbiji.

"Da biste doveli neku moćnu kompaniju da ulaže, potrebno je održati nekoliko sastanaka i uvjeriti ih zbog čega je za njih dobro investirati u Srbiju", kaže Mihajlović.

Vlada Srbije objavila je da se Ballmer u 9 sati sastao s predsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i prvim predstavnikom Vlade Aleksandrom Vučićem. Nakon toga u 10 sati sastao se s Ekonomsko-privrednim savjetom Srbije na kojem sudjeluju premijer, prvi potpredsjednik Vlade Srbije, ministar odbrane Nebojša Rodić, ministar gospodarstva Saša Radulović, ministar prometa Aleksandar Antić, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković i ministar obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović, kao i članovi Nacionalnog savjeta za gospodarski oporavak.

Uz to, predstavnici Vlade Srbije razgovarat će s direktorom Microsofta za Europu, Srednji istok i Afriku Jugoslavom Pirićem, generalnim direktorom Microsofta za regiju koja uključuje 24 zemlje Srednje i Istočne Europe Takuya Hiranom te američkim veleposlanikom u Srbiji Michaelom Kirbyjem.

U Zagrebu ugovor Microsoftu

Nakon Beograda Ballmer slijeće u Zagreb. U Hrvatskoj će se, kako je objavila Vlada prvo sastati s premijerom Zoranom Milanovićem. Hoće li se razgovarati o investicijama Vlada nije objavila, ali nakon sastanka s Milanovićem slijedi kruna posjeta Hrvatskoj. Riječ je potpisu sporazuma između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Microsofta nazvan "Education Transformation Agreement" o kojem se zasad ništa ne zna. Najavljeno je tek da će sporazum u ime Hrvatske svečano potpisati ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Nakon toga Ballmer će novinarima održati panel na temu obrazovanja. Najavljeno je da neće davati izjave za medije u Hrvatskoj i da ga se neće moći slikati već će njegov PR hrvatskim medijima za objavu proslijediti priopćenje s njegovom izjavom za građane Hrvatske zajedno s njegovom službenom fotografijom.

Do kraja dana očekuje se da će se Ballmer sastati sa zaposlenicima Microsofta u Hrvatskoj. Lokalni ured Microsofta, inače, unutar korporacije slovi kao jedan od najinovativnijih u prodajnim, marketinškim i logističkim inicijativama.

I u Beogradu i u Zagrebu očekuje se da će se Steve Ballmer susresti i s najistaknutijim partnerima kompanije. U Hrvatskoj se tako očekuje da će se s američkim biznismenom susresti predstavnici HT-ovog Combisa, MSAN-ovog King ICT-a, Compinga i Spana. Spomenute tvrtke imaju takozvani LAR status, odnosno najveći su distributeri Microsoftovog softvera u Hrvatskoj.

 

Komentari (5)
Pogledajte sve

moda uloži u brendove vivax i quadro,jaka nam je it industrija.

Nakon gotovo deset pokušaja Grad Rijeka dobio je ponudu za kupnju Kostabele koja je teška gotovo dva milijuna eura za kompleks od 6.000 kvadrata. Potvrdio je to Novom listu pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca.

“Na javni natječaj pristigla je ponuda poduzeća Tre Invest iz Kastva koje je u stopostotnom vlasništvu češkog poduzeća JTH i bavi se ulaganjima u trgovine i ugostiteljstvo. Natječajnu dokumentaciju podigli su predstavnici još jedne tvrtke, ali na kraju je pristigla ponuda Tre Investa koja je u potpunosti adekvatna. Naš je prijedlog da se sklopi kupoprodajni ugovor, a konačnu odluku će nakon Kolegija gradonačelnika donijeti Gradsko vijeće jer je riječ o iznosu koji premašuje milijun kuna. Početna cijena metra kvadratnog iznosila je 312,5 eura. Tre Invest je ponudio 320,1 euro po kvadratu”, izjavio je Škunca.

Ozbiljan partner

On je uvjeren da je riječ o ozbiljnom partneru koji je položio jamčevinu od pola milijuna kuna za realizaciju ovog posla.

“U zadnjih godinu dana razgovarali smo s dvadesetak zainteresiranih investitora. Natječaj smo raspisali kada smo ocijenili da bi ovaj put moglo biti interesa. Riječ je o preozbiljnom projektu koji bi se mogao realizirati unatoč krizi”, očekuje Škunca.

Tvrtka Tre Invest registrirana je u Kastvu. Jedini joj je osnivač Jaroslav Trešnak koji ima češku putovnicu, dok je jedini član Uprave Borjan Brnčić. Tvrtka je osnovana 2001. godine. Jaroslav Trešnak povezuje se s čekom tvrtkom JTH koja ima sjedište u Teplicama, a kojoj je puni naziv The Jaroslav Tešák – Horova Company.

Poduzeće radi od 1991. godine i bavi se investicijama u nekretnine. Iz referenci tvrtke dade se iščitati da je do sada izgradila dvadesetak trgovačkih centara, a grade i stambene objekte. Do sada je ime Tre Investa bilo poznato u Gradu Kastvu jer je ona najavljivala izgradnju golemog trgovačkog centra sjeverno od Vrata Jadrana. O toj investiciji počelo se govoriti 2002. godine, a 2007. godine kastavska gradska vlast intenzivno je raspravljala o promjeni prostornih planova kako bi se projekt vrijedan oko 200 milijuna eura mogao realizirati.

Najavljivalo se tada da bi gradnja trebala početi 2009. godine, a 2011. godine da će sve biti gotovo. Tre Invest otkupio je od šezdesetak vlasnika 125.000 četvornih metara zemljišta, izradio idejni projekt budućeg Centra Kastav, ali gradnja još uvijek nije počela.

Dvije zone

Lokacija Kostabele ima ukupno 16.000 kvadrata i nakon što ju je Grad Rijeka vratio u posjed, zjapi prazna, a pet objekata propada. Kostabelu je od 1996. godine u zakupu imala tvrtka u vlasništvu Edina Delibegovića koja je Gradu Rijeci ostala dužna više od dva milijuna kuna.

Odjel gradske uprave za urbanizam, ekologiju, zaštitu okoliša i gospodarenje zemljištem višekratno je bezuspješno oglašavao prodaju prava građenja. Bila je zainteresirana tvrtka Gorana Štroka, ali je na kraju taj poslovni aranžman propao. Krenulo se u prodaju kompletnog zemljišta, za što se tražila početna cijena od oko pet milijuna eura.

Interesa nije bilo pa su gradski urbanisti osmislili model koji je, čini se, dao rezultat. Budući da je Kostabela podijeljena u zonu A od 6.000 kvadrata i zonu B od desetak tisuća kvadrata, oglašena je prodaja zone A. Ostatak zemljišta sačekat će očito bolja vremena, odnosno početak realizacije projekta izgradnje ugostiteljsko-turističkih sadržaja nakon što se sklopi kupoprodajni ugovor s Tre Investom.

***hoće, ponudit će mu da investira u… Srbiji

I pola sata koje mu je odvojio Milanovic je puno.Nama je bitnije da na referendumu prodje i da se u Ustav ugradi odredba da brak moze biti i zajednica s magarcem.

New Report

Close