Srbi bi gradili tvornicu čipova iako nemaju IT stručnjaka

Autor: Poslovni dnevnik , 31. srpanj 2013. u 22:00
Investitori će uskoro odlučiti hoće li graditi tvornicu čipova/EPA

Ulagače iz UAE smeta nedostatak kvalificirane radne snage, što je potvrdio i ETF Beograd.

Uskoro bi trebalo biti poznato hoće li Ujedinjeni Arapski Emirati graditi tvornicu čipova u blizini beogradskog aerodroma.

 

1000radnika

trebalo bi biti zaposleno u tvornici čipova

Investicija vrijedna oko četiri milijarde dolara ovisi o procjeni Kalduna Kalifa al Mubaraka, predsjednika Uprave investicijske kompanije Mubadala i savjetnika za strateška pitanja princa Muhameda al Zajeda i izvještaja timova koji su prethodnih meseci dolazili u Srbiju.Direktor srpske Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidar Laganin za Večernje novosti je rekao kako je u tijeku predinvesticijska faza prikupljanja informacija za projekt gradnje tvornice čipova."Mnoge informacije su obrađene i ukazuju da idemo u dobrom smjeru, jer predstavnici arapske kompanije nastavljaju razgovore s nama. Svaki investicijski projekt je sklapanje mozaika, a u projektu tvornice čipova taj je mozaik je izuzetno složen", istaknuo je Laganin.

Dok bi otvaranje tvornice  značilo zapošljavanje najmanje 1000 radnika,  potencijalni ulagači kao osnovnu zamjerku tom projektu ističu nedostatak kvalificirane IT radne snage.Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu kazao je da Srbija  doista trenutno nema dovoljno obrazovan i sposoban kadar za proizvodnju čipova, ali smatra da bi se taj nedostatak mogao nadoknaditi intenzivnim radom u naredne dve ili tri godine. Toliko je potrebno i da se izgradi tvornica."Čekamo da nam vlada da zeleno svetlo, kako bi akademska zajednica počela sa pripremom programa. Ako se investitor odluči graditi tvornicu, trebat će mu inženjeri, znanstvenici, ali i tehničari", objašnjava Kovačević. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Princ preko izaslanika zna da sve što nosi predznak “Hrvatsko” je loše a tu ne pomažu milijarde dolara,potrebno je generacijski korigirati karakter od malih nogu.

Zašto se hrvatska delegacija ne utabori ispred dvorca princa Muhameda al Zajeda i moli da se investicija realizira u Hrvatskoj, koja ima 1000 IT stručnjaka?

Možda je bolje da čekaju u uredu u Zagrebu pa da princ dođe moliti za priliku da investira 4 mlrd USD.

New Report

Close