Google uložio u tvrtku za komercijalno iskorištavanje svemira

Autor: Tomislav Pili , 22. siječanj 2015. u 11:21
Elon Musk, osnivač SpaceX-a/REUTERS

SpaceX planira izgraditi mrežu malih satelita u Zemljinoj orbiti koji bi omogućili pristup internetu u svakom kutku svijeta.

Novi poslovni pothvat osnivača PayPala i Tesla Motorsa, Elona Muska, privukao je milijardu dolara ulaganja Googlea te investicijskog fonda Fidelity.

Kako navode svjetski mediji, te dvije kompanije stekle su 10 posto udjela u SpaceX-u, Muskovoj tvrtki za komercijalno iskorištavanje svemira. Jedan od projekata SpaceX-a jest i stvaranje mreže malih satelita u Zemljinoj orbiti, ali na nižoj visini od postojećih, koji bi omogućili pristup internetu u svakom kutku svijeta. Procjene govore da još tri milijarde ljudi nema pristup internetu.  Google – sinonim za internet – u tome je svakako vidio svoju priliku. Potvrđuju to i riječi glasnogovornika internetskog diva koji je kazao kako svemirske aplikacije, poput satelita, mogu pomoći u lakšem pristupu važnim informacijama.

 

10mlrd.

dolara vrijedi SpaceX, nova tvrtka osnivača PayPala i Tesle

"Stoga smo uzbuđeni što možemo podržati rast SpaceX-a u razvoju novih tehnologija", dodao je za CNN Googleov "megafon". Glasnogovornik Fidelitya je potvrdio ulaganje, ali nije želio ništa više dodati, tvrdi američka kablovska mreža. SpaceX je pak u svom priopćenju naglasio kako će mu nova financijska injekcija pomoći u nastavku financiranju projekata svemirskog prijevoza te proizvodnje satelita. S posljednjom dokapitalizacijom, Muskova kompanija tako već ima respektabilni broj investitora za svoj, pomalo avangardni poslovni poduhvat.

Osim prinova, Googlea i Fidelitya, novac su uložili i Draper Fisher Jurvetson, fond Founders, Valor Equity Partners te Capricorn. Vrijednost SpaceX-a trenutno se zaustavila na 10 milijardi dolara. Googleov iskorak u ovaj poslovni segment i nije tolika novost jer internetska kompanija već neko vrijeme razvija zrakoplovne i svemirske tehnologije. Štoviše, kompanija je lani za 500 milijuna dolara kupila satelitsku tvrtku Skybox Imaging. 

Komentirajte prvi

New Report

Close