Snažan rast prometa u njemačkoj i španjolskoj maloprodaji u listopadu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. studeni 2014. u 12:42
Arhivska fotografija: Borna Filić / Pixsell

Promet od trgovine na malo u Njemačkoj oštro je uvećan u listopadu uslijed oporavka osobne potrošnje.

Promet od trgovine na malo u Njemačkoj oštro je uvećan u listopadu uslijed oporavka osobne potrošnje, a snažan rast prometa pokazali su u petak i najnoviji podaci iz španjolske maloprodaje.

Njemački statistički ured Destatis u petak je tako objavio da je promet od trgovine na malo realno porastao za 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je bio izrazitije smanjen. Na godišnjoj razini bio je veći za 1,7 posto.

Ujedno su objavili revidirane podatke za rujan, prema kojima je realni pad prometa u odnosu na kolovoz iznosio 2,8 posto. Prvotno su u Destatisu procijenili pad na 3,2 posto.

U prvih 10 mjeseci ove godine promet od trgovine na malo u njemačkom gospodarstvu nominalno je porastao za 1,3 posto, pokazalo je izvješće statističkog ureda.

Oštar rast osobne potrošnje pružio je značajnu podršku rastu njemačkog gospodarstva u trećem tromjesečju, pokazali su podaci Destatisa, objavljeni početkom tjedna.

Osobna potrošnja u trećem je kvartalu, prema tromjesečju ranije, poskočila za 0,7 posto, što je njezin najveći skok u posljednje tri godine. Ukupna potrošnja pridonijela je stopi rasta gospodarstva s pola postotnog boda i time više nego kompenzirala slabe investicije.

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) u trećem je tromjesečju tako uvećan za 0,1 posto, nakon što se u obzir uzmu sezonski čimbenici, objavio je u utorak statistički ured.

U Španjolskoj je promet od trgovine na malo u listopadu, prema kalendarski prilagođenim podacima, uvećan za jedan posto na godišnjoj razini, objavio je u petak tamošnji ured za statistiku (INE). Riječ je o njegovom najvećem rastu u posljednjih 12 mjeseci nakon što je podatak za rujan naniže revidiran, pokazavši rast od 0,8 posto, nasuprot prvotno procijenjenih 1,1 posto.

Promet u maloprodaji u tom četvrtom najvećem gospodarstvu eurozone rastao je tijekom sedam proteklih mjeseci, izuzev jednog mjeseca, i to nakon trogodišnjeg razdoblja u kojem je najvećim dijelom padao uslijed dugotrajne gospodarske krize.

Komentirajte prvi

New Report

Close