Slovenski proračunski deficit smanjen na manje od milijardu eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. listopad 2014. u 12:32
Foto: Thinkstock

Slovenski državni proračun u rujnu je po službenim podacima zabilježio suficit od 30 milijuna eura

Slovenski državni proračun u rujnu je po službenim podacima zabilježio suficit od 30 milijuna eura, ali je akumulirani deficit od početka godine neznatno manji od milijardu eura.

Slovensko ministarstvo financija objavilo je u utorak da su u rujnu proračunski prihodi samo od poreza iznosili 596 milijuna eura, od čega je oko 40 posto prihod od PDV-a, te da akumulirani proračunski deficit od početka godine do kraja rujna iznosi 998 milijuna eura.

Deficit javnih financija u Sloveniji će krajem ove godine iznositi više od 4 posto BDP-a. Nova vlada je u skladu s preporukama Europske komisije već najavila da će za iduću godinu smanjiti javnu potrošnju i povećati proračunske prihode, kako bi na kraju iduće godine proračunski manjak svela na planiranih 2,8 posto BDP-a.

Predloženim zakonom koji će početi važiti od početka iduće godine, porez na financijske usluge i poslove osiguranja, što će poskupjeti usluge banaka i osiguravajućih društava, povećava se sa 6,5 na 8,5 posto, dok povećanje sadašnje stope PDV-a nije predviđeno.

Neki slovenski analitičari i ekonomisti upozoravaju da vlada još nije izašla s planom smanjivanja javne potrošnje, putem rezanja troškova u javnom sektoru, što će biti presudno u ostvarivanju cilja da se proračunski deficit smanji u okvire maastrichtskih kriterija.

Ministar financija Dušan Mramor najavio je samo manje korekcije plaća u javnim službama, a zadržat će se i sadašnja visina troškova za socijalnu politiku.

Komentirajte prvi

New Report

Close