Slovenske tvrtke najavljuju ulaganja i rast u Hrvatskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 03. travanj 2017. u 14:47
Rast BDP-a i osobne potrošnje u Hrvatskoj daje krila slovenskim izvoznicima/FOTOLIA

U Hrvatsku su 2016. slovenske kompanije izvezle rubu vrijednu gotovo 2,1 milijardu eura.

Za slovenske izvoznike Hrvatska je prošle godine bila treće najvažnije tržište, na kojem je prodana roba vrijedna gotovo 2,1 milijardu eura.

 

13 milijuna

eura uložio je Impol u šibenskog proizvođača aluminija TLM

Ekonomski analitičari Hrvatskoj za ovu godinu predviđaju gospodarski rast od 2,8 posto, što navodi slovenske izvoznike na optimistične planove, pišu Finance. Slovenski Impol prošle je godine u Šibeniku počeo izrađivati aluminijske proizvode što je zaposlilo kapacitete kompanije TLM koja je završila u stečaju. "U Šibeniku radimo prema planu, uklonili smo gubitke. Narudžbe su solidne i nastavit ćemo dalje ulagati, a ove godine smo instalirali neke nove peći i drugu opremu. Uložili smo oko 13 milijuna eura, a ulaganja će biti i veća ako postanemo vlasnici nekretnina i strojeva bivše tvrtke TLM. Stečajni postupak trebao bi biti završen do kraja godine i smatramo da ćemo moći kupiti kapacitete koje imamo danas u zakupu", rekao je Jernej Čokl, predsjednik Uprave Impola.

Za Palomu je hrvatsko tržište među 12 ključnih strateških tržišta. "Prošle godine smo prema podacima AC Nielsena, ukupni prosječni tržišni udjel poboljšali za 0,4 postotna boda, na 13,8 posto udjela na hrvatskom tržištu. U prva dva mjeseca 2017. dosegnuli smo 15,3 posto udjela na tržištu. Ukupni prihodi Paloma lani na hrvatskom tržištu porasli su za 12 posto, a ove godine planiramo rast od sedam posto", kažu iz Palome.

 

15,3 posto

udjel je Palome na hrvatskom tržištu u siječnju i veljači 2017.

Aleš Ekar, predsjednik Uprave Heliosa i Chromosa Hrvatska kaže: "Helios je u Hrvatskoj prošle godine radio bolje nego godinu ranije. Prodaja je bila stabilna, a poslovni rezultati bolji. Uveli smo nove proizvode. Zadržali smo poziciju vodećeg dobavljača boja i premaza za specijalizirane industrijske kupce. Ove godine planiramo u nekim segmentima povećanje prodaje i udjela na tržištu." Iz Gorenja objašnjavaju da je tržište kućanskih uređaja u Hrvatskoj prošle godine neznatno povećano, a takvi su i rezultati Gorenja. Lani su u Hrvatskoj poslovali prema planu i postigli blagi rast. "Ove godine želimo zadržati prošlogodišnji trend i postići očekivani rast. Prošle godine BDP u Hrvatskoj je rastao i čini se da će se to nastaviti, uz nastavak rasta osobne potrošnje, što će imati utjecaj na naše poslovanje", rekli su iz Gorenja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

To je fantastično. Problem neriješene granice usporava susjedsko prijateljstvo. Ja mislim da bi Hrvatska trebala prihvatiti međunarodni arbitražni sud a rješenje suda prihvatiti kao prijedlog. Tako bi se riješilo 99% granice a onih 1% riješiti u pregovorima sa Slovenijom.

New Report

Close