Slovenska vlada ima scenarij s kojim će Mercator "izvući" iz vlasničkog zagrljaja Agrokora

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kako navodi list, AnaCap raspolaže s oko 3,2 milijarde eura kapitala, a za potraživanja banaka prema Tušu bio bi spreman dati nešto više od 30 posto njihove nominalne vrijednosti, dok vlada očekuje oko 40 posto.

Slovenska vlada navodno ima scenarij kojim bi pokušala Mercator "izvući" iz vlasničkog zagrljaja posrnulog koncerna Agrokor, i to njegovim povezivanjem s prezaduženim trgovačkim lancem Tuš, pri čemu bi u njihovoj dokapitalizaciji sudjelovao jedan američki fond rizičnog kapitala, piše u petak ljubljansko "Delo".

Riječ je, navodi vodeći slovenski dnevnik, o informaciji koja kruži u poslovnoj javnosti, ali je ti krugovi ne smatraju realnom, a navodni autor te ideje, ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek odbija ju uopće komentirati.

"Jezusmarija", prva je reakcija jednog od sugovornika lista na spomenutu ideju.

Da bi se radilo o izuzetno riskantnoj operaciji s mnogo neriješenih pitanja smatraju slovenski bankari, Mercatorovi dobavljači i drugi poznavatelji trgovačke branše, no radi se o jednom od scenarija koje vlada premijera Mire Cerara razrađuje s obzirom na važnost Mercatora za slovensku ekonomiju i dubioze koje bi se mogle pokazati kroz koji tjedan kada revizija pokaže koliko je Mercatorov vlasnik zapravo zadužen i koliko vrijedi njegova imovina, tvrdi "Delo".

U pozadini ideje je, kako se prenosi, nastojanje slovenske vlade da iz teškoća, zbog visokih kreditnih obveza nastalih u vrijeme njegova velikog širenja, spasi trgovački lanac Tuš, kojemu prijeti stečaj ako ne uspije plan po kojemu bi dospjele tražbine banaka prema toj kompaniji preuzeo neki strani investitor i tako praktički postao vlasnik tog važnog trgovačkog lanca s više od tri tisuće zaposlenih i prometom od pola milijarde eura godišnje.

Za tu je operaciju, navodi "Delo", Cerarova vlada kontaktirala privatni financijski fond AnaCap, čiji su dioničari među ostalima Goldman Sachs, Honeywell i Allianz.

Kako navodi list, AnaCap raspolaže s oko 3,2 milijarde eura kapitala, a za potraživanja banaka prema Tušu bio bi spreman dati nešto više od 30 posto njihove nominalne vrijednosti, dok vlada očekuje oko 40 posto. Tako je spajanje Mercatora i Tuša samo jedna od ideja vlade, budući da AnaCap nema dovoljno kapitala kojom bi izvršio pretpostavljenu dokapitalizaciju Mercatora i Tuša, a osim toga za Mercator uopće nije izrazio interes, navodi list.

Ideja o toj mogućnosti proširila se zbog špekulacija da u slovenskoj politici postoje razmišljanja kako bi vlada trebala pokrenuti zahtjev za izvanrednu reviziju poslovanja Mercatora, a kako bi taj trgovački lanac, koji ima više od deset tisuća zaposlenih i ima velik utjecaj na prehrambeni lanac i slovensku ekonomiju, spasila iz Agrokorova vlasničkog "zagrljaja".

Navodno bi se nakon takve revizije tražili strani investitori koji bi otkupili Mercatorove i Tušove financijske obveze, a onda ih dokapitalizirali i spojili, a kako bi tako udruženi racionalizirali i unaprijedili poslovanje, čime bi se bolje mogli oduprijeti konkurenciji diskontnih lanaca, internet i drugim oblicima trgovine.

Prema informaciji "Dela", banke kojima duguju i Tuš i Mercator nisu upoznate niti informirane o toj ideji te navode da su već i sada previše involvirane u spašavanje Tuša, kojemu bi da postane profitabilan trebale odobriti do sto milijuna eura, što u sadašnjoj situaciji nijedna banka ne može obećati.

Ako je ideja o spajanju Tuša i Mercatora točna, onda to značilo da bi od jednog malog i jednog velikog problema dobili pravi kaos, kazao je za "Delo" neimenovani bankar. 

Komentari (3)
 • serislav
  serislav 20:22 9.9.2017.

  Novinarski clanak. Svi bjeze od toga.

 • renči
  renči 17:23 8.9.2017.

  Pije toga je todoric prisvojio nase poreze i nase poticaje i nase teritorije.

 • martom
  martom 15:57 8.9.2017.

  Otimačina i prisvajanje tuđeg, bilo teritorija, bilo novaca HR štediša, ucjene oko pristupanja HR u EU i INO integracije, su očito “recept” za uspjeh Slovenije!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve