Hrvatski “susjed” povećava minimalnu plaću za 4,7 posto ili 25 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 17. siječanj 2018. u 08:16
Foto: Thinkstock

Poslodavci, međutim, upozoravaju da gospodarski rast nije pokazatelj snage svih sektora i da bi se neki mogli naći u nevoljama.

Anja Kopač Mrak, slovenska ministrica rada, obitelji i socijalne skrbi, predlaže podizanje minimalne plaće za 4,7 posto, što znači da je bruto iznos povećan s 804,96 na 842,42 eura, a neto iznos, uzimajući u obzir opći i dodatni odbitak s 613,66 na 638,42 eura. Troškovi poslodavaca povećali bi se s 953,95 na 983,42 eura.

Prema ekonomskim pokazateljima mogli bi podići minimalnu plaću i više, reagirali su sindikati na prijedlog ministrice Kopač Mrak.

Poslodavci, međutim, upozoravaju da gospodarski rast nije pokazatelj snage svih sektora i da bi se neki mogli naći u nevoljama, piše Delo.

 

Minimalna vrlo blizu prosječne plaće

“Slovenija je već na prvom mjestu u EU po omjeru ili maloj razlici između minimalne i prosječne plaće. Dok je europski prosjek minimalca 43 posto prosječne plaće u Sloveniji je 50,8 posto, a prema prijedlogu ministarstva će se povećati na 52,5 posto”, kaže Bojan Ivanc, glavni analitičar Gospodarske komore.

Brzo odlučivanje

Pri određivanju iznosa minimalne plaće uzima se u obzir rast potrošačkih cijena, kretanje plaća i zaposlenosti te gospodarski rast.

Određuje je nadležni ministar, nakon konzultacija sa socijalnim partnerima, a prijedlog Kopač Mrak bit će službeno predstavljen poslodavacima i sindikatima na sljedećem sastanku Gospodarsko-socijalnog vijeća 22. siječnja. Vremena za dogovor nema previše jer nova minimalna plaća, koja će se primjenjivati od 1. siječnja, mora biti objavljena u Službenom listu najkasnije do 31. siječnja.

“Posljednjih nekoliko godina prosječna plaća je rasla brže od minimalne. Vjerujem da je gospodarstvo sposobno za taj porast. Neto dobit kompanija povećana je 17 puta, na 8,5 milijardi eura, što se tiče plaće u gospodarstvu, predloženi porast iznosi 0,21 posto”, rekla je ministrica. Od više od 33.000 zaposlenika u Sloveniji s minimalnom plaćom (49.000 u 2013. godini), oko 8000 je u javnom sektoru. Većina primatelja nalazi se u sektoru proizvodnje, ugostiteljstva i turizma. Neto povećanje u iznosu od 25 eura mjesečno državu bi stajalo 2,9 milijuna eura.

 

638 eura

iznosit će minimalna plaća u Sloveniji nakon povećanja

Izvoznicima najbolje

“S obzirom na nizak stupanj usklađivanja minimalne plaće posljednje tri godine, povećanje od pet do šest posto bilo bi prikladnije. Ako uzmemo u obzir visok gospodarski rast, povećanu dobit i rast produktivnosti, pravedeno bi bilo još više povećanje”, kaže je Lidija Jerkič, predsjednica Saveza slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS).

“Nemam ništa protiv usklađivanja minimalnih plaća, problem je da se pri tome gleda samo na gospodarski rast, što nije pokazatelj za sve industrije, već samo izvozno orijentirane”, odgovorio je Igor Antauer, glavni tajnik Udruženja poslodavaca u obrtu i poduzetništvu. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

@Shumar. Tebi koji nigdje ne ides rang putovnice nije bitan. Kakvo samopostovanje, o cemu pricas? To sto sam napisao su cinjenice.

VasIsusK
Šta tebe u životu muči?
Prvo nije dublo veća prosječna plaća a što se tiče putovnice boli me briga što on može a ja ne mogu u USA bez vize, ne mogu još mnogi a ionako će te vize vrlo brzo ukinuti.
Slovence u svakom slučaju u mnogočemu treba kopirati ali daj malo više samopoštovanja…

“susjed” pod navodnicima. Koji ste vi cigosi eeeee…..Susjed ima prosjecnu placu duplo vecu od HR prosjeka i rast GDPa od skoro 5%. ‘susjedna’ putovnica kotira u rangu sa Svedskom i Nizozemskom, a nasa HR putovnica kotira ispod Bugarske. Pa vi I dalje gledajte s visoka i apostrofirajte “susjede”

New Report

Close